Pētījums: Tikai puse cietušo ir apmierināta ar policijas ierašanās ātrumu notikuma vietā

© F64

Teju puse jeb 48% cietušo ir apmierināti ar policijas ierašanās ātrumu notikuma vietā, bet 12% ir kritiski noskaņoti par policijas reaģēšanas ātrumu, liecina Valsts policijas (VP) pētījums par policijas darba kvalitāti cietušā vērtējumā.

Mazliet vairāk nekā puse jeb 52% cietušo ir apmierināti ar policijas darbinieku saskarsmes kvalitāti pirmreizējas sazināšanās laikā.

Savukārt neapmierināti ar policijas darbinieku saskarsmes kvalitāti pirmreizējās sazināšanās laikā ir 9% cietušo. Pārējie pētījuma dalībnieki bijuši daļēji apmierināti vai daļēji neapmierināti.

92% aptaujāto cietušo norādījuši, ka bija viegli sazināties ar VP, savukārt 4% pētījuma dalībnieku norādījuši, ka ar VP bija grūti sazināties, bet vēl 4% gadījumu policija pati vērsās pie cietušā.

Cietušajiem, kuri gaida policijas ierašanos pēc tās izsaukšanas, ir svarīgi, lai policija notikuma vietā ierodas ātri. Ierašanās ātrums bieži ietekmē cietušā apmierinātību ar policiju. 48% cietušo atklājuši, ka ir apmierināti ar policijas ierašanās ātrumu notikuma vietā, savukārt 12% cietušo nav apmierināti ar ierašanās ātrumu. Pārējie pētījuma dalībnieki snieguši cita veida atbildes.

Pētījums atklāj, ka cietušo apmierinātība strauji samazinās, ja samazinās policijas reaģēšanas ātrums. Ja policija ierodas ātrāk par 15 minūtēm, cietušo apmierinātība ir ļoti augsta, savukārt, ja policija ierodas vēlāk par 40 minūtēm, cietušo apmierinātība ir vidēja.

Pētījumā iegūtā informācija liecina, ka, saņemot informāciju no cietušā, 65% gadījumu policijas ierašanās laiks cietušajiem tiek pateikts, savukārt 35% gadījumu tas netiek pateikts.

Cietušie kā galvenos iemeslus, kādēļ vēršas VP, min vēlmi, lai policija noskaidro un soda vainīgo personu un lai varētu atgūt savu mantu.

Izsakot viedokli par atkārtotu vēršanos VP, pamatojoties uz iegūto pieredzi, 80% cietušo norāda, ka vērsīsies policijā atkārtoti, ja būs nepieciešamība, savukārt 7% pauduši viedokli, ka policijā vairs nevērsīsies. Pārējie pētījuma dalībnieki snieguši cita veida atbildes.

45% cietušo atklājuši, ka ir apmierināti ar policijas pieņemto lēmumu, savukārt 17% ar lēmumiem nav bijuši apmierināti.

Pētījuma autori norāda, ka VP būtu nepieciešams savā darba organizācijā ieviest praksi, ka, saņemot izsaukumu, cietušais tiek informēts par policijas ierašanās laiku notikuma vietā. Šāda pieeja palielinās cietušo apmierinātību ar policijas reaģēšanas ātrumu. VP darbiniekiem nepieciešams attīstīt komunicēšanas prasmes un spēju uzklausīt cietušo.

VP Prevencijas vadības nodaļa arī izstrādājusi ceļvedi, lai cietušais saprastu policijas rīcību pēc tam, kad ir vērsies policijā pēc palīdzības. Tajā raksturoti biežākie gadījumi un katrā no aprakstītajām situācijām ir skaidrotas cietušā tiesības, kā rīkoties tālāk.

Latvijā

photo_camera
Šoruden Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes policisti sadarbībā ar Galvenās kārtības policijas pārvaldes Speciālo uzdevumu bataljona likumsargiem aizdomās par narkotisko vielu tirdzniecību saziņas platformā “Telegram” plašā Latvijas teritorijā veica vērienīgas aizturēšanas un kratīšanas. Policijas darbību rezultātā šajā kriminālprocesā no nelikumīgās aprites izņemti kopumā vairāk nekā septiņi kilogrami dažādu narkotisko vielu.

Svarīgākais