VM: Likums neaizliedz publicēt negadījumos bojāgājušo sarakstus

Likums neaizliedz publicēt kādā nelaimē bojāgājušo sarakstus, ja šāds lēmums tiek pieņemts, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē sacīja Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule.

Cipule skaidroja, ka veselības nozares likumi neregulē šādas informācijas nonākšanu sabiedrībā, līdz ar to izmaiņas likumos nav nepieciešamas, lai bojāgājušo saraksti tiktu publicēti.

Komentējot situāciju ar atstādināto Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietnieku Mārtiņu Šicu, Cipule uzsvēra, ka nav pieļaujami, ka "šāda informācija vienkārši noplūst". Savukārt NMPD direktors Armands Ploriņš skaidroja, ka disciplinārlieta pret Šicu ierosināta "ne tik daudz par mirušo saraksta publicēšanu, bet par dzīvu pacientu personas datu nopludināšanu".

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane uzsvēra, ka lēmumu par bojāgājušo saraksta publicēšanu, kad ierosināts kriminālprocess, pieņem Valsts policija. Normālā prakse paredz sarakstu publiskot pēc tam, kad apzināti bojāgājušo tuvinieki. Neviens neesot plānojis šos sarakstus nepubliskot brīdī, kad tas būs iespējams, piebilda Pētersone-Godmane.

Kā ziņots, Šics aģentūrai LETA apstiprināja, ka ir atstādināts uz dienesta izmeklēšanas laiku un ir sniedzis NMPD rīcībā esošo informāciju par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem tīmekļa vietnes "nekropole.info" vadībai, lai tā varētu salīdzināt savā rīcībā esošos datus, kas iegūti no notikuma vietā esošajiem cilvēkiem, un informēt sabiedrību par bojāgājušajiem.

Šics savā rīcībā pārkāpumus nesaskata. Vaicāts, cik detalizēta informācija tika nodota tīmekļa vietnes veidotājiem, Šics teica, ka nekādu slepenu informāciju neesot nodevis, bet tikai tik daudz, lai cilvēki varētu pārliecināties, vai viņu tuvinieki ir vai nav gājuši bojā traģēdijā.

Jau ziņots, ka NMPD sācis dienesta pārbaudi par iespējamu informācijas noplūdi saistībā ar Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem. Kā aģentūru LETA informēja NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša, piektdien, 22.novembrī, no dienesta darbinieka e-pasta, kurš nebija iesaistīts Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanā un palīdzības koordinēšanā, trešajām pusēm ir nosūtītas ziņas par it kā bojāgājušajiem.

21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Starp bojāgājušajiem bija arī trīs ugunsdzēsēji, kuri piedalījās glābšanas darbos.

Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Svarīgākais