Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Penguin Cafe" Eiropas tūri atklās Cēsīs

© Publicitātes foto

Šo sestdien, 11. janvārī, sava jaunākā albuma “Handfuls Of Night” pasaules tūres ietvaros Koncertzālē “Cēsis” atgriežas leģendārā angļu grupa “Penguin Café”.

Apvienību “Penguin Café” pirms desmit gadiem izveidojis mūziķis Arturs Džefss, sasaucot kopā pulciņu talantīgu un savos izpausmes veidos ļoti atšķirīgu mūziķu pulciņu, tostarp grupu “Suede” un “Gorillaz” dalībniekus, lai pēc sava tēva Saimona Džefsa pāragrās nāves (viņš mira 1997. gadā, 49 gadu vecumā) atkal varētu atskaņot visā pasaulē pazīstamo “Penguin Café Orchestra” mūziku.

Pagaidām populārākais “Penguin Café” disks ir 2017. gadā izdotais “The Imperfect Sea”, taču arī pērn oktobrī klajā laistais albums “Handfuls Of Night” izpelnījies ļoti labas atsauksmes.Apvienībai raksturīgajā laikmetīgā minimālisma, klasiskās un kamermūzikas skaņu estētikā albuma skaņdarbi aktualizē vides jautājumus un pievērš uzmanību apdraudētajām Antarktikas jūrām,” teikts albuma anotācijā. Darba tapšanu iedvesmojis Džefsa ceļojums pa polārpētnieka Roberta Skota pēdām un pingvīni, kas mājo šajā pasaules malā. “Tā ir nojausma par vietu, kas iemieso radošo garu ‒ vietu, kur bezgalīga telpa un tukšums, kas, tiesa gan, sakņojas skaistuma un pārlaicīguma izjūtā, kļūst par ideālu kontekstu, kurā radīt kaut ko jaunu,” tā Arturs Džefss.

Pēc albuma izdošanas Arturs Džefss ar “Penguin Café” uzstājās vairākos koncertos Lielbritānijā, savukārt 2020. gadā grupai plānota Eiropas tūre, kuru kā pirmais atklāj tieši koncerts Cēsīs ar “Handfuls Of Night” iekļauto repertuāru. “Albuma nokrāsas, tekstūras un melodijas uzbur klausītāja prātā pārpasaulīgus plašumus, kuri dažādos brīžos var šķist draudīgu priekšnojautu piestrāvoti, bijību raisoši vai mierpilni. Visu caurvij gandrīz nemanāmi mainīgi ritmiski atkārtojumi, kaut kas vidējs starp minimālismu, krautroku un zīmola biedra Ļubomira Meļņika klavieru kaskādēm. Džefsa radītā kinētiskā gredzenveida kustība kļūst par albuma virzošo spēku šai muzikālajā ceļojumā, kas kā spogulī atbalso savu iedvesmas avotu ‒ reālo fizisko ceļojumu pa ledājiem.”