Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Pink Floyd" atblāzma pār Rīgu

© Publicitātes foto

Šo piektdien, 24. augustā, Arēnā Rīga uzstāsies leģendārās grupas Pink Floyd bijušais vokālists un basģitārists Rodžers Voterss. Repertuārā – virkne dziesmu no Pink Floyd zelta fonda.

Rodžera Votersa koncertturneja Us + Them stūrē pa pasauli jau kopš pagājušās vasaras sākuma. Šīs tūres koncertos lielākoties skan dziesmas no Pink Floyd albumiem The Dark Side Of The Moon (1973), Animals (1977), Wish You Were Here (1975) un The Wall (1979), tātad skanēs gan Another Brick In The Wall, gan Money, gan citi pazīstami gabali. Tāpat koncerta programmā iekļautas dziesmas no Votersa pērn izdotā albuma Is This The Life We Really Want?. «Votersa leģendārās dzīvās uzstāšanās ir pazīstamas kā daudzdimensionāli šovi ar moderniem audiovizuāliem eksperimentiem un augstākās klases skaņu. Arī šī tūre nav izņēmums, un mēnešiem ilgi veidotajā šovā scenogrāfiju veidos nebijuša izmēra projekcijas kombinācijā ar pāri publikai lidojošu dronu vadāmiem elementiem, lāzeriem un citiem vizuāliem efektiem,» tā koncertaģentūras FBI pārstāvji.

Pink Floyd sastāvā Rodžers Voterss dominēja grupas agrīnajā darbības periodā, no 1965. līdz 1985. gadam.

Pēdējos gados mūziķis, kuram pēc pāris nedēļām apritēs 75 gadi, izpelnījies skandālista slavu. Piemēram, pagājušā gada nogalē vācu raidstacijas atteicās pārraidīt Votersa koncertus, apsūdzot viņu antisemītismā, jo mūziķis regulāri aicinājis boikotēt Izraēlu - dažkārt koncertos pat tiek palaisti cūkas formā veidoti gaisa baloni, uz kuriem uzkrāsota Dāvida zvaigzne. Savukārt ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas laikā Voterss asi iestājās pret Donaldu Trampu - lasīts, ka koncertā Meksikā dziesmu Pigs un Another Brick In The Wall, Part II izpildīšanas laikā esot demonstrēti attēli, kuros Tramps attēlots ar automātu rokās, kā arī viņa izteikumi par rasi, sievietēm, toreizējo ASV prezidentu Baraku Obamu, kā arī paša bagātību. Pat vairāk - vēlāk Voterss salīdzināja Trampa panākumus politikā ar Ādolfa Hitlera nākšanu pie varas Vācijā pirms Otrā pasaules kara, bet ASV prezidenta inaugurācijas dienā mūziķis sociālajā tīklā Facebook paziņoja, ka «pretošanās sākas šodien».

Kas attiecas uz mūziku, pērn izdotais Is This The Life We Really Want? ir piektais soloalbums Votersa karjerā. Tajā ir ducis jaunu dziesmu, kurās ir atklāti un itin asi komentāri par mūsdienu pasauli un nedrošajiem laikiem. Ierakstu koncerna Columbia Records pārstāvji apgalvojuši, ka Votersa jaunais albums ir kā organisks turpinājums Pink Floyd skaņuplatēm Animals un The Wall. Tas gan ir pamatīgs pārspīlējums, taču no komerciālā viedokļa šis ripulis tika uztverts salīdzinoši labi: Apvienotās Karalistes un Vācijas topos tas iekļuva trijniekā, bet Štatos gandrīz aizsniedzās līdz Top 10. Arī kritiķi pret Votersa jauno veikumu izturējās labvēlīgi, piemēram, izdevums Rolling Stone to apbalvoja ar četrām zvaigznēm no piecām. Tātad nevajadzētu baidīties no tā, ka Voterss ar dziesmām no sava jaunākā albuma Rīgas koncertā sabojās Pink Floyd klasiku - visam vajadzētu organiski lipināties kopā.