Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Vikipēdijā tapuši jau 100 000 rakstu latviešu valodā

© Pixabay

2020. gada 24. janvārī plkst. 23.12. Vikipēdija latviešu valodā pārsniedza psiholoģiski zīmīgo 100 000 rakstu robežu. Zīmīgais raksts gan tapa par kādu nelielu ciematu Kiprā, tomēr tas neliedz atzīmēt šo panākumu.

Vikipēdiju 2001. gada 15. janvārī izveidoja Džimijs Veilss un Lerijs Sendžers, realizējot tobrīd utopisku ideju ar tīmekļa un viki tehnoloģiju palīdzību konkurēt enciklopēdiju žanrā, kur stabilas vērtības bija Encyclopædia Britannica smagie sējumi un Microsoft Encarta kompaktdiski. Tomēr jau pirmajā pastāvēšanas gadā tika izveidoti vairāk nekā 20 000 rakstu un tika radītas versijas arī citās valodās. 2003. gadā arī latviešu valodā.

Pirmais nozīmīgais mērķis — 10 000 rakstu latviešu valodā tika sasniegti 2007. gadā, tumšzaļie Latvijas Padomju enciklopēdijas sējumi ar aptuveni 60 000 rakstiem tika apsteigti 2015. gadā un nu jau 2020. gadā raksti skaitāmi ar pieciem cipariem.

Lai arī Vikipēdija ir neticami veiksmīgs projekts, tā joprojām ir attīstības stadijā. To veido cilvēki, kas to lieto. Ikviens, neatkarīgi no pieredzes, var piedalīties enciklopēdijas veidošanā. Tomēr tas nedod iespēju jebkuram tur rakstīt, kas ienāk prātā — vairākus desmitus dalībnieku lielā kopiena ikdienā uzrauga pēdējās izmaiņas un katrai šaubīgai lietai prasa atsauci.

Gadu gaitā projekts no vienkārša enciklopēdijas projekta ir pāraudzis starptautiskā brīvo zinību kustībā, kura arvien aktīvāk iesaistās arī starptautiskā sadarbībā, digitālo tiesību aizstāvībā, izglītības un akadēmiskos projektos, atvērto datu un multimediju projektos, padarot pieejamus arhīvu, bibliotēku un muzeju digitālos krājumus, veicinot kultūras mantojuma saglabāšanu.

Arī Latvijas kopienas pārstāvji aktīvi piedalījušies šajā sadarbībā un pieredzes apmaiņā, rīkojuši dabas un kultūras pieminekļu fotokonkursus Vikipēdijas ilustrēšanai, kā arī iesaistījusies Wikimedia 2030. gada stratēģijas izstrādē.

2019. gadā dibināta Vikipēdijas atbalsta biedrība ar mērķi veicināt Vikipēdijas un saistīto projektu attīstību. Šo sadarbības grupu atzinusi arī Wikimedia Foundation, organizācija, kas nodrošina Vikipēdijas pastāvēšanu. Ikviens interesents aicināts atbalstīt gan biedrības, gan konkrēti Vikipēdijas darbību.