ASV atslepeno dokumentus, kuros vēstīts par teroristiskā grupējuma "Hamās" līderiem

© unsplash.com

ASV ir apsūdzējušas palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" līderus vairākos terorisma noziegumos, liecina otrdien atslepenoti federālās tiesas dokumenti.

Ar 1.februāri datētajā apsūdzību dokumentā ir nosaukti vārdā seši vīrieši, tai skaitā tagadējais "Hamās" vadītājs Jahja Sinvars un bijušais politiskais līderis Ismails Hanija, kurš jūlija beigās tika nogalināts Teherānā.

Viņi tiek apsūdzēti "sazvērestībā materiāla atbalsta sniegšanai terorisma aktiem, kuru rezultātā nogalināti cilvēki", kā arī sešos citos noziegumos.

Dokumentā arī ietverta prasība aizturēt šīs personas.

"Hamās", kuru Vašingtona ir atzinusi par "teroristu organizāciju", 2023.gada 7.oktobrī sarīkoja bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai, kas izprovocēja karu šī grupējuma kontrolētajā Gazas joslā.

"Šodien atslepenotās apsūdzības ir tikai viena daļa no mūsu centieniem vērsties pret katru "Hamās" operāciju aspektu. Šīs mūsu darbības nebūs pēdējās," paziņoja ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends.

"Jahja Sinvars un citi "Hamās" vecākie līderi šodien ir apsūdzēti par šīs teroristu organizācijas gadu desmitiem ilgās masu vardarbības un terora kampaņas vadīšanu, tai skaitā 7.oktobrī."

"Hamās" 7.oktobra uzbrukuma rezultātā ir noslepkavoti 1205 cīlvēki, ieskaitot gūstā nogalinātos ķīlniekus. Lielākā daļa no šiem cilvēkiem bija civiliedzīvotāji.

"Hamās" kontrolētā Gazas joslas veselības ministrija ir paziņojusi, ka kopš karadarbības sākuma Gazas joslā nogalināti vismaz 40 819 cilvēki. Šajos "Hamās" datos netiek nodalīti civiliedzīvotāji un kaujinieki.

Pasaulē

Krievijā ir reģistrēts zemākais dzimstības līmenis kopš 1999. gada, kad valsts saskārās ar smagas ekonomiskās krīzes, kas pazīstama kā 98. gada defolts, sekām. "Reuters" ziņo par to, atsaucoties uz Federālā valsts statistikas dienesta (Rosstat) datiem.

Svarīgākais