Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide

"Baltā nakts 2014" saista ar starptautiskiem projektiem

© F64

Nule aizvadīts devītais mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2014", kas piedāvāja 55 vietējo mākslinieku un organizāciju, kā arī starptautisko mākslinieku projektus.

Foruma programma šogad izrādījusies īpaši spilgta, pateicoties starptautisko mākslinieku projektu lielajai daudzveidībai. "Baltajā naktī" piedalījās Briseles, Parīzes, Mecas un citu "Starptautisko Balto nakšu" dalībnieki, kā arī citi starptautiski atzīti mūsdienu kultūras pārstāvji.

Lielu skatītāju interesi piesaistīja tieši starptautiskie projekti, kuru vidū īpaši gribas izcelt "Jūlijas Stošekas kolekcijas" videomākslas izstādi "Lieliskā performance" Rīgas Mākslas telpā, kuru papildināja divu kolekcijas dalībnieku - korejiešu mākslinieces Enhes Hongas un Itālijas mākslinieka Niko Vašelāri - uzstāšanās.

Franču mākslinieka Antonīna Fornē darbs "Water Light Graffiti"/Ūdens – gaismas grafiti Operas skvērā. "Ūdens–gaismas grafiti" ir fizikas un mākslas instalācija, kuras pamatā ir tūkstošiem LED gaismiņu “tāfele” uz kuras var zīmēt, izmantojot visparastāko ūdens strūklu. Pēc mākslinieka ieceres instalācija sevī apvieno divas pasaules pamatstihijas – gaismu un ūdeni. Un tajā visā cilvēks, kurš vienmēr vēlas visu pārveidot pēc sava prāta. Antonīns Fornē ikvienam piedāvāja iespēju iejaukties gaismas un ūdens harmonijā, ar ūdeni gleznojot gaismas attēlus un zīmes.

Daudzus piesaistīja beļģu mākslinieka Metjū Bogarta multimediju instalācija "Who Are You"/Kas tu esi, Vidzemes tirgus gaļas paviljonā.

Pēc Bogarta ieceres nedaudz mistiska, nedaudz trauksmaina un bezgala krāsaina multimediālā instalācija, kurā mākslinieka lomu uzņemas pats skatītājs, jeb, precīzāk sakot – skatītāja nejaušā ierašanās radīja lielu interesi skatītājos. Šeit skatītājs pārtop par “interaktīvu tēmekli” peintbola lādiņam. Izvēloties šāviena trajektoriju, uz sienas tiek raidīta krāsas lodīte, kas eksplodē. Visu apmeklētāju izvēļu summa vakara gaitā izveido unikālu daudzkrāsainu gleznu.

Kā portāla reportierei pastāstīja pats mākslinieks, glezna ir arī sava veida statiska, jo tās veidotāji ievadot dažus datus par sevi, vecumu, dzimumu un citus arī nosaka kāda veidosies glezna. Mākslinieks izteica nožēlu, ka instalāciju skatīt nav ieradušies vecāka gada gājuma ļaudis, bet gan pārsvarā jauni vecumā no 20 - 40 gadiem, no kuriem lielākā daļa ir sievietes, jo tas iecerēto gleznu padara mazāk krāsainu, tajā dominē dzeltenā krāsa.

Rīgā viesojās Parīzes un Briseles "Baltās nakts" (Nuit Blanche) programmu projekti - pasaulslavenā itāļu režisora Juri Ankarāni triloģijas īsfilmas "Il Capo”, "Piattaforma Luna” un "Da Vinci”, kā arī franču mākslinieka Nela Belufas audiovizuāla instalācija „Pasaules kundzība”.

VEF Kultūras pilī varēja piedzīvot jaunā cirka brīnumu – franču mākslinieku Borisa Gibē un Florāna Hamona projekta "Mouvinsitu" pasaules pirmizrādi ar asprātīgu un poētisku videodarbu papildinājumu.

Llīdz šim plašāko mūzikas programmu - "Franču eksperimentālās mūzikas koncertnakti" Vāgnera zālē piedāvāja biedrība "Skaņu mežs".

Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 6", kas norisinās Vāgnera zālē un bijušajā tekstila fabrikā "Boļševička", Sinfonietta Rīga un Latvijas jaunie zinātnieki publikai pirmo reizi atklāj jauno koncertzāli "Rīga".

“Baltā nakts” Rīgā ir daļa no starptautiska projekta ”Eiropas Baltās naktis”, ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. “Balto nakšu” stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, bet citviet pasaulē tām pievienojušās Toronto, Tokija, Monreāla un citas pilsētas.