Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā jau 17.reizi norisinās "Baltās naktis"

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šodien jau 17.reizi norisināsies mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2022", informē pasākuma rīkotāji.

Bastejkalnā šodien varēs apskatīt gaismas instalāciju "Par mieru!", kuras autors ir slovāku mākslinieks, gaismu dizaineris, kurš strādā ar pseidonīmu "Sedemminut". Gaismas instalāciju veido 50 divus metrus augsti uzgaismoti skrējēju silueti kustību atspoguļojošās pozīcijās, kas izvietoti vairāk nekā 100 metrus garā, vienotā instalācijā.

Brīvības bulvāra liepu alejā būs apskatāma procesuāla publiskās mākslas izstāde "Tavu roku siltums man nesāp". Projekts aicina uz satikšanos un klātbūtnes pieredzēšanu mākslas valodā, izstādot Latvijas Mākslas akadēmijā patlaban studējošo ukraiņu studentu darbus, kā arī jauno mākslinieku darbus, kas tieši vai pastarpināti pieskaras problemātikai, ko izraisa Krievijas iebrukums Ukrainā.

RIXC galerijā Lenču ielā 2, Rīgā, no plkst.12 līdz 21 būs skatāma Martina Vizbuļa izstāde "if(){} else{}|| else if(){}". Autors radījis vairākus īpašus datu uzkrājējus kā abstraktus ciļņus, kas aprīkoti ar sensoriem un izvietoti dažādās telpās: koncertzālē, krogā, autora mājās un galerijā.

Ievāktie dati, tādi kā gaisa temperatūra, trokšņu līmenis, gaismas intensitāte un alkohola molekulu klātesamība gaisā, tiek vizualizēti unikālās, no elektronisko shēmu platēm veidotās datu ainavās, ko autors dēvē par sensoro datu reālismu.

Koncertzālē "Tu jau zini kur", kas atrodas Tallinas ielā 10-k3, Rīgā, no plkst.19 līdz 2 varēs apskatīt audiovizuālu instalāciju "Matērija. Telpa". Audiovizuāla instalācija ir pirmatnējās skaņas un attēla meklējumi akadēmiskajā, elektroniskajā mūzikā un video mākslā. Katrs skaņdarbs sevī nes koncentrētu vizuālu stāstu, kuru skatītājiem būs iespēja vērot uz piecus metrus augstās stēlas četrām plaknēm.

Tallinas ielas kvartālā, Rīgā, šodien noritēs pasākumu kopums, kas ļaus apmeklētājiem iesaistīties dažādos laikmetīgās mākslas ceļojumos, sākot no laikmetīgās dejas līdz pat plastmasas pārstrādes performancei, kurā būs iespēja līdzdarboties arī pašam.

Tallinas ielas kvartālā varēs sekot līdzi mākslinieka Daiņa Rudens un komandas sienas gleznojuma tapšanas procesam. Tāpat būs apskatāma mākslinieces Anitas Karpinskas izstāde "Mēness ir Dievs". Savukārt no plkst.19 līdz 22.20 notiks priekšnesumu cikls "Pilnīgs kosmoss" un dejas izrāde "Viss ir savā vietā".

Pilsētas kanālā pie Rīgas brīvostas pārvaldes ēkas no plkst.21 līdz 3 uz vēdekļveida ūdens ekrāna būs apskatāma optiska gaismas projekcija "Biopoētika". Projekts debiju piedzīvoja Igaunijas pilsētā Tartu, Emajogi upē.

Projekcijas tēlu valoda vēsta par ūdens izcelsmi, atmiņu un pirmatnējo spēku, kas stāv pretī apkārt esošajai civilizācijai. Māksliniece Aļona Movko-Magi no Igaunijas ir profesionāla multimediju un instalāciju māksliniece, kuras darbi augstu novērtēti gan viņas mītnes zemē, gan ārvalstīs. Mākslinieces radītos poētiskos, vizuāli krāšņos video instalācijas tēlus papildinās igauņu komponista Markusa Robama speciāli šim projektam komponēta mūzika.

"Digital Art House" pagalmā Skolas ielā 2, Rīgā, plkst.20, 20.30 un 21 būs skatāma dejas, foto un video instalācija "Re Vera". Tā ir dejas izrāde par attiecībām, kopā būšanu un ātrumu.

Iestudējumu veido Olgas Žitluhinas horeogrāfija, kas papildināta ar Oļega Zernova fotogrāfijām un Jura Vildes video projekcijām. Foto un video top "dzīvajā" izrādes laikā un tiek projicētas uz ēkas sienas.

Viesturdārzā no plkst.20 līdz 3 notiks dzejas diskotēka "Jaunība". Diskotēkā piedalīsies 12 dažādu paaudžu dzejnieki, kuri vakara gaitā pasākuma apmeklētājiem lasīs dzeju un iejutīsies dīdžeja lomā, atskaņojot iepriekš sagatavotu skaņu celiņu.

Pasākumā piedalīsies Aivars Madris, Linda Gabarajeva, Kārlis Vērdiņš, Lote Vilma Vītiņa, Nils Sakss Konstantinovs, Anna Belkovska, Sergejs Timofejevs, Lauris Veips, Ivars Šteinbergs, Madara Gruntmane, Kirils Ēcis, Henriks Eliass Zēgners.

Baltajā naktī interesenti varēs apmeklēt arī festivāla "Survival Kit 13" programmu "Nakti vajag noķert", kas noritēs Pils ielā 23, Rīgā.

No plkst.18 līdz 3 noritēs orientēšanas spēle, iepazīstinot ar nozīmīgākajām barikāžu piemiņas vietām Vecrīgā, no plkst.18 līdz 20 varēs apmeklēt izstādi kopā ar mākslas mediatoriem. No plkst.18 varēs iepazīties ar projektu "Hearing Voices Café".

No plkst.20.30 līdz 21.15 notiks Ahmeta Oguta veidotā performance un kopīga pārnākšana no "Homo Novus" festivāla centra Kaļķu ielā 24, Rīgā, uz "Survival Kit 13" festivāla telpām.

No plkst.21.15 līdz 21.45 notiks Marjamas Tafakorijas performance "where is she?", no plkst.21.45 līdz 22 - Darjas Kalašnikovas performance "How long can this last?", no plkst.22 līdz 23 - Mikola Ridnija audio performance, no plkst.23 līdz 24 0 Reiņa Lodziņa audio perfomance.

No plkst.24 līdz 1 notiks Erikas Skurti audiovizuālā performance, no plkst.1 līdz 2 - Uģa Jansona Krastiņa audio performance, no plkst.2 līdz 2.30 - Veras Hodzoglu audio performance, bet no plkst.2.30 līdz 3 - Henrija Laķa audio performance.

Savukārt Kaļķu ielā 24, Rīgā, notiks starptautiskā jaunā teātra festivāla "Homo Novus" atklāšanas vakars no plkst.17 līdz 21.

Torņa ielā 11 un Torņa ielā 15, Rīgā, no plkst.18 līdz 3 norisināsies "Arhitektu nakts", ko veidos četras daļas - "Latvijas arhitektūras gada balvas 2022" nominantu izstāde pilsētvidē, programmas "Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks" darbnīca jauniešiem, audiovizuālā izstāde "melnā kaste/baltā kaste" un arhitektu diskotēka.

Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā Anglikāņu ielā 2A, Rīgā, no plkst.20 līdz 2 noritēs nepieradinātās mūzikas un filmu mākslas festivāla "Skaņu mežs" koncertvakars.

Pasākumā uzstāsies britu brīvās improvizācijas kontrabasists Džons Edvardss. Koncertus sniegs arī Libānas eksperimentālās mūzikas scēnas veterāns Tonijs Elie, alternatīvie popmūziķi Marts Avi un Katarīna Grivula, klarnetists Džons Makkovens, eksperimentālās elektronikas māksliniece Izabella Foričiniti un latviešu trokšņu roka grupa "Stabs".

Jaunatnes dārzā Lapu ielā 24, Rīgā, no plkst.19 līdz 23.30 būs apskatāma izrāde-instalācija "Branda māja", kurā izmantoti fragmenti no Henrika Ibsena lugas "Brands", atainojot viena cilvēka centienus pakļaut sabiedrību savai domai, savam priekšstatam par pasauli un tās uzbūvi. Izrādes horeogrāfs ir Jānis Putniņš, režisors - Edgars Niklasons, horeogrāfs - Aigars Larionovs, producente - Ieva Niedre.

Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" dārzā Amatu ielā 5, Rīgā, no plkst.21 līdz 23 notiks koncerts "Balta nakte, zaļa zāle", kur divās performancēs uzstāsies mūziķu duets - Edgars Šubrovskis un Oskars Jansons.

Abi mūziķi patlaban aktīvi koncertē ar grupu "Juuk", rakstot un izpildot autormūziku ar pašu tekstiem latviešu un angļu valodā. "Baltajā naktī" mūziķi radīs sajūtām bagātu koncertprogrammu, atskaņojot alternatīvā stila dziesmas.

Kultūrtelpā "Strops" Ziepniekkalnā, Ēbelmuižas parkā, no plkst.18 līdz 19 notiks džeza dziedātājas Kristīnes Prauliņas koncerts. Lopā ar pianistu Tomu Mikālu un kontrabasistu Reini Ozoliņu, māksliniece ielīksmos klausītājus vasaras sezonas noslēguma koncertā.

Āgenskalna tirgū Nometņu ielā 64, Rīgā, no plkst.20 līdz 21 un no plkst.22 līdz 23 notiks muzikāls skaņas un gaismas notikums "Glāss. Einšteins. Locītavas".

Āgenskalna tirgus paviljonā iecerēts atkārtoti atskaņot 2022.gada Rīgas vasaras kultūras programmai īpaši radīto Filipa Glāsa operas "Einšteins pludmalē" fragmentu sēriju "Glāss. Einšteins. Locītavas", kura, papildināta ar laikmetīgās dejas un cirka elementiem, tika pirmo reizi Rīgā atskaņota 19.augustā.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, no plkst.19 līdz 23 izskanēs koncertprogramma "Momentary", kurā tiks radīti un pirmatskaņoti Sniedzes Prauliņas, Raimonda Tigula un īslandiešu komponista Oulavūra Arnalda skaņdarbi, kuros apvienotas kora balsis un elektronikas skaņas.

Programmu vienojoša būs kosmosa un visuma tēma, kā arī dzejnieka Toma Treiberga veidotie teksti un scenārijs. Mūsdienu mūzikas programmas "Momentary" izpildītāji ir Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" jauktais koris "Mūza" un Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums".

Kultūrtelpā "Strops" Pļavnieku bērzu birzī Saharova ielā 30, Rīgā, plkst.19 un plkst.21 notiks burvju mākslinieka Dantes Pecolli burvju triku izrāde "Baltās nakts maģija".

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" Lielajā zālē no plkst.19 līdz 20.15 notiks grupas "Alejas" koncerts. "Alejas" ir mūzikas grupa, kuras sastāvā darbojas Kirils Ēcis, Spāre Vītola un Reinis Žodžiks.

Vagonu zālē Vagonu ielā 21, Rīgā, no plkst.19.30 līdz 1 būs skatāms projekts "Videogrāfija XVII - Space Textures XVI", kas jau vairāk nekā desmit gadus atspoguļo video mākslas un mūzikas mijiedarbības spēku.

Šogad tajā paredzēta Slovēnijas, Vācijas un Latvijas vizuālās, video un audio mākslinieku sadarbība un mijiedarbība, piedaloties māksliniekiem "Octex" no Slovēnijas, "Byetone" no Vācijas, "Grischa Lichtenberger" no Vācijas, "SKD" no Latvijas, Rolandam Kronlakam un Kasparam Rolšteinam.

Rīgas Centrālās bibliotēkas Čiekurkalna filiālbibliotēkas dārzā Čiekurkalna 1.līnijā 64 no plkst.20 līdz 21.30 notiks Latvijas kino klasikas vakars "Kino un literatūras dārzs", kura laikā demonstrēs dokumentālo filmu par Ojāru Vācieti "Ceturtā dimensija", Imantu Ziedoni "Portrets locījumos", Jāni Peteru "Jānis Peters un mūsu laiks". Filmu starplaikos dokumentēto varoņu dzeju un prozu lasīs aktieris Emīls Krūmiņš.

Pie Rīgas Centrālās bibliotēkas Bolderājas filiālbibliotēkas Gaigalas ielā 3 no plkst.20 līdz 22 notiks "Baltās nakts" koncerts priežu dārzā. Plkst.20 uzstāsies vīru vokālais ansamblis "Harmonija Rīgai", plkst.20.30 - koklētāju ansamblis "Kārta", plkst.21 - dziedātāja Ilona Balode un ģitārists Valērijs Cīrulis, plkst.21.30 - Ivars Štubis.

Ziedoņdārzā, Rīgā, no plkst.21 līdz 3 apskatāma instalācija "Dārzs, kur saule riet", kurā katrs apmeklētājs var uz brīdi nokļūt romantiskā, mierpilnā, draudzības, mīlestības un saulrieta gaismas piepildītā vidē.

Instalācijas centrā atrodas vides objekts - piecus metrus plata un 2,5 metrus augsta mākslīga saule. Instalācija atskaņo dabas skaņas, tādā veidā palīdzot pilnveidot apmeklētāja pieredzi, papildinot atmosfēru, veidojot cilvēka saikni ar dabu.

Pie VEF Kultūras pils, Rīgā, no plkst.22 līdz 23 izskanēs koncertprogramma "Ar putniem pilsētā", kurā piedalīsies vokālā grupa "Putni". Koncertprogrammas radīšanā iesaistījusies komponiste Madara Pētersone, saksofonists Arvīds Kazlausks, klavesīniste Ieva Saliete, blokflautiste Ieva Nīmane, rakstnieks un putnu fotogrāfs Rvīns Varde un māksliniece, leļļu meistare Velta Emīlija Platupe.

Galerijā "Art Platz" Alberta ielā 4-9, Rīgā, varēs apskatīt Kārļa Dobrāja personālizstādi "Dzīves dārzs". Ekspozīciju veido darbi no dažādiem laika periodiem, to skaitā grafikas darbi, kas tapuši 20.gadsimta 80.gados.

Savukārt galerijas "Art Platz" pastāvīgā ekspozīcijā būs apskatāma vecmeistara Herberta Siliņa darbu izlase, kas atrodas galerijas tējas istabā, kā arī kolorista Valda Buša speciāli atlasīta gleznu kolekcija un reti karjeras sākumposma darbi. Apmeklētāji varēs iepazīt galerijas jūgendstila oriģinālu trauku un mēbeļu kolekciju.

Bijušās rūpnīcas "Provodņiks" izstāžu zālē Ganību dambī 63, Rīgā, 2. un 3.stāvā no plkst.18 līdz 23 būs skatāmas jauno mākslinieku video instalācijas un izstādes, kurās izpaužas izteiksmes brīvības neierobežotība.

Programma iekļauj mākslinieces Martas Viktorijas Agrumas un mākslinieces "Čugun" audiovizuālo darbu "Vēja un stiebra viļņošanās", mākslinieces Kintijas Avenas video projekciju "Nedefinēta vieta", Jaņa Rozentāla Mākslas skolas kvalifikācijas darbu izstāde "Jam", gleznotājas Baibas Ābelītes izstāde "Unrealistic".

Latvijas Radio Doma laukumā 8, Rīgā, no plkst.19 līdz 19.45 notiks Latvijas Radio Dzejas festivāla atklāšana. No Latvijas Radio balkona Doma laukumā skanēs Ivara Šteinberga, Raibīs, Eduarda Aivara, Arta Ostupa, Lotes Vilmas Vītiņas, Madaras Gruntmanes, Annas Belkovskas dzeja, uzstāsies mūziķe Keitija Bārbale un "The Bad Tones" dalībnieks un dzejnieks Edvards Broders.

Latvijas Radio 1.studijā Doma laukumā 8, Rīgā, no plkst.20 līdz 21.30 notiks interaktīva performance "Republika", kas ir izklaidējoša provokatīva spēle par demokrātiju, kuras laikā skatītāji šķetinās jautājumus par atbildību, vārda brīvību, taisnīgumu, cilvēktiesībām un citām šodienas realitātē aktuālām tēmām.

Spēle veidota jautājumu formātā, ar iespēju atbildēt "jā" vai "nē". Jautājumi katram ļaus vērtēt savus personiskos spriedumus un darbības, lūkoties uz sabiedriskajiem procesiem no malas un izvērtēt tos.

Aristida pagalmā Aristida Briāna ielā 9, Rīgā, no plkst.18 līdz 2 paralēli Patrika Kirkla un Roberta Jansona dabas fragmentācijas video projekcijām, mijiedarbosies improvizētas kompozicionālas koncepcijas un limitācijas, kuras izpildīs tādi mākslinieki kā Rūdolfs Macats, Elīna Silova, Ivars Arutjunjans un Kārlis Auziņš.

Rīgas Svētā Jāņa baznīcā Skārņu ielā 24, Rīgā, no plkst.18 līdz 19 izskanēs Džakomo Pučīni opera "Māsa Andželika". Tā ir viencēliena opera, kuras darbības laiks ir 17.gadsimts, bet darbības vieta - klosteris Itālijā.

Projektā "Džakomu Pučīni opera Māsa Andželika Rīgas Svētā Jāņa baznīcā" iesaistītas solistes Laima Krīgere un Irma Pavāre. Pārējās operas uzveduma lomas ir uzticētas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) vecāko kursu vokālās mākslas studentēm, kā vokālai pedagoģei un konsultantei piedaloties Zigrīdai Krīgerei.

Operas muzikālo pavadījumu atskaņos Latvijas Nacionālās operas un baleta stīgu kvartets Svetlana Okuņa, Aija Frišenfelde, Silvija Krauze, Inga Ozola un pie klavierēm būs JVLMA ilggadējā koncertmeistare Inguna Puriņa, izrādē piedalās sieviešu koris "Kalva". Muzikālā ansambļa diriģents Guntars Bernāts, izrādes režisors - Vladimirs Okuņs.

Kā aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji, foruma "Baltā nakts" idejas pamatā ir pilsētas atvēršana laikmetīgās mākslas aktivitātēm vienas nakts garumā, piedāvājot plašu un daudzveidīgu kultūras programmu.

"Baltās nakts" tradīcija aizsākās Parīzē 2002.gadā. Vēlāk Parīzei pievienojās Brisele, Madride, Rīga un Roma, izveidojot kopīgu sadarbības tīklu "Eiropas Baltās naktis". "Baltās nakts" tradīciju turpina pilsētas ne tikai Eiropā, bet arī Kanādā, ASV, Japānā un citviet. Rīgā projekts ar nosaukumu mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts" tiek īstenots kopš 2006.gada.

"Baltās nakts" mērķis ir motivēt sabiedrību atklāt mūsdienu kultūras daudzveidību un raisīt plašāku interesi par kultūras notikumiem, izpausmēm un pārmaiņām. "Baltā nakts" notiek gan pilsētas centrā, gan citās apkaimēs, atklājot pilsētu, kas atvērta dažāda vecuma, tautību un sociālās piederības grupu iedzīvotājiem un pilsētas viesiem. "Baltās nakts" pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē, veicinot kultūras jēdziena uztveres robežu paplašināšanu.