Baltajā naktī varēs veidot urbāno alfabētu

© f64

Kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" šovakar no plkst.18 līdz 1 būs iespēja piedalīties festivāla "Staro Rīga 2014" objekta - urbānā alfabēta - veidošanā, kā arī vērot sabiedrībā pazīstamu personu idejas un izveidotos alfabētus.

Urbānā alfabēta burti kļūs par sastāvdaļu vienam no ikgadējā gaismas festivāla objektiem.

Somijas jauno mediju pētnieces Suses Miesneres veidotā viedtālruņu aplikācija "Urban Alphabets" palīdz tās lietotājam paskatīties uz pilsētu no cita skatu punkta. Aplikācijas darbība paredz došanos pilsētā un alfabēta burtu meklēšanu un fotografēšanu pilsētvidē. Urbāno alfabētu veido uzraksti, plakāti, dabas un arhitektūras radītas kompozīcijas. Nofotografētos burtus iespējams lejupielādēt datubāzē, veidojot savu latviešu valodas alfabētu.

Rīgas urbānā alfabēta skates kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" notiks arī 12.septembrī un 13.septembrī no plkst.18 līdz 1.

Lai aplikācija "Urban Alphabets" darbotos, tās lietotājam jābūt radošam un jāmeklē pilsētas vidē dažādi burti. Miesnere, viesojoties Latvijā, ir izveidojusi arī aplikācijas latviešu versiju, kas nozīmē, ka ar aplikācijas palīdzību ir iespējams izveidot tieši latviešu alfabētu. Lai aplikācija darbotos, katrs tās lietotājs ir aicināts doties pilsētas ielās un fotografēt dažādus burtus, tādējādi radot unikālu alfabētu. Katra lietotāja lejuplādētie burti nonāk kopējā datubāzē, kurā tiek veidots Rīgas alfabēts, kas mainās līdz ar jauna burta lejuplādēšanu. Aplikācijas lietotājam, kas ir savācis pilnu alfabētu, ir iespēja izveidot unikālu urbāno pastkarti, kuru iespējams nosūtīt saviem draugiem, izmantojot sociālos medijus.

"Viedtālruņu izplatība ir radījusi situāciju, ka cilvēki kļūst arvien vientuļāki. Viņi iet pa ielu, nodūruši galvu, lai varētu skatīties savos viedtālruņos, planšetēs, un neredz ne pretimnācējus, ne pilsētu. Viens no aplikācijas "Urban Alphabets" mērķiem ir palīdzēt šiem cilvēkiem pacelt galvu un paskatīties uz pilsētu no cita redzes leņķa, jo burtus, kas nepieciešami alfabēta izveidošanai, ar noliektu galvu neatradīsi," projekta mērķi un nozīmīgumu skaidro tā autore Miesnere.

Līdz šim urbānais alfabēts ir veidots gan Helsinkos, gan Madridē, taču 2014.gadā plānots ar to iepazīstināt daudz vairāk pilsētu. Kā atzīst pati projekta autore: "Interesanti, ka katrā vietā, kur esmu šo aplikāciju prezentējusi, cilvēki to lieto citādi. Piemēram, Spānijā aplikācijas lietotāji burtu medības padarīja vēl sarežģītākas, fotografējot un lejuplādējot aplikācijā tikai tos burtus, kas vidē bija atrodami kājām gaisā." Viņa arī norāda, ka interesi par aplikāciju izrāda galvenokārt to nozaru pārstāvji, kurus interesē cilvēka un telpas attiecības, - tie ir dizaineri, arhitekti, pilsētplānotāji. "Tas, kā mēs savā vai svešā vidē atrodam burtus, ļoti daudz pasaka ne tikai par vidi, kurā tie ir atrasti, bet arī par cilvēku, kultūru, kuru viņš pārstāv, un valodu, kuru lieto," izsakās Miesnere.

Svarīgākais