VIDEO: Izraēlas armija parāda tuneli, kurā "Hamās" nogalināja sešus ķīlniekus

© depositphotos.com

Izraēlas armija otrdien publiskoja videomateriālu par tuneli Gazas joslas dienvidos, kurā palestīniešu teroristiskais grupējums "Hamās" nogalināja sešus ķīlniekus.

Video bija redzams zems un šaurs gaitenis dziļā pazemē bez tualetes un ar sliktu ventilāciju.

Sešu ķīlnieku līķu atrašana šajā tunelī 31.augustā izraisīja masu sašutuma uzplūdus Izraēlā. Jaunā video publiskošana var palielināt spiedienu uz Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, lai viņš panāktu pamiera vienošanos ar "Hamās", kas novestu pie atlikušo ķīlnieku atbrīvošanas.

Izraēlas armijas preses sekretārs kontradmirālis Daniels Hagari otrdien pateica, ka video ir parādīts šo ķīlnieku ģimenēm, kurām "bija ļoti grūti redzēt, kā viņu mīļie izdzīvoja šajos apstākļos".

Hagari publiskoja šo video televīzijas pārraidītā preses konferencē pēc tam, kad pats bija apmeklējis šo tuneli. Viņš sacīja, ka tunelī varēja nokļūt pa šahtu, kas bija izrakta zem kāda bērna guļamistabas Rafahas pilsētā. Tunelis atradās apmēram 20 metrus dziļi pazemē un bija aptuveni 120 metrus garš.

Publiskotajā video Hagari, stāvot saliecies pārāk zemu griestu dēļ, stāstīja, ka tunelī ir ļoti mitrs un ir grūti elpot. Viņš parādīja pudeles ar urīnu, spaini lielo vajadzību nokārtošanai, šaha dēli un automātiskās šautenes munīciju, ko izmantojuši ķīlnieku turētāji.

"Viņi bija šeit šajā tunelī šausmīgos apstāklos, kur nav gaisa, ko elpot, kur nevar stāvēt," stāstīja Hagari.

Nogalinātie ķīlnieki bija ASV un Izraelas dubultpilsonis Heršs Goldbergs-Polins un Ori Danino, Edene Jerušalmi, Almogs Sarusi, Aleksandrs Lobanovs un Karmela Gata. Trīs no viņiem, tai skaitā Goldbergu-Polinu, bija paredzēts atbrīvot jūlijā apspriestā pamiera ierosinājuma pirmajā fāzē.

Patologanatomu veiktajās līķu apskatēs tika konstatēts, ka šie ķīlnieki nogalināti 29.augustā. Karavīri atrada pierādījumus, ka ķīlnieki un vismaz divi viņu turētāji bijuši šajā tunelī vairāk nekā dažas dienas.

Hagari sacīja, ka armija 30.augustā nogalināja divus kaujiniekus, kuri mēģināja aizbēgt no tuneļu kompleksa netālu no vietas, kur nākamajā dienā tika atrasti ķīlnieku līķi. Ir "iespējams", ka abi kaujinieki nogalināja šos ķīlniekus, un tiek veikti DNS testi, lai to pārbaudītu, piebilda Hagari.

Izraēlas varas iestādes lēš, ka teroristu gūstā vēl atrodas 101 ķīlnieki, no kuriem 35 jau tiek uzskatīti par mirušiem.

Svarīgākais