Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Aptauja: Katrs trešais darbinieks gatavs apzagt darba devēju

Nonākot finansiālās grūtībās, katrs trešais būtu gatavs apzagt savu darba devēju, liecina liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptauja, kas veikta kopā ar drošības kompāniju SIA "Grifs AG".

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja aptaujas veicēji, grūtos ekonomiskos apstākļos uzņēmuma resursus piesavinātos vairāk nekā puse aptaujāto ar pamatizglītību, 34% iedzīvotāju ar vidējo vai vidējo speciālo izglītību un 27,3% ar augstāko izglītību.

Biežāk ekonomiskās situācijas pasliktināšanās negodīgai rīcībai pamudinātu vīriešus nekā sievietes - darba devēja mantu piesavinātos 36,6% vīriešu un 26,4% sieviešu.

Salīdzinot rādītājus starp iedzīvotājiem pēc nodarbošanās veida, visnelojālākie pret darba devēju attiecīgā situācijā būtu iedzīvotāji, kas veic fizisku darbu - 44,2% un bezdarbnieki - 40%. Savukārt godīgākās grupas ir pensionāri un jaunās māmiņas bērna kopšanas atvaļinājumā - no šīs grupas tikai katrs piektais izšķirtos par darba devēja mantas piesavināšanos.

"Sistemātiska resursu piesavināšanās, piemēram, pildspalvu, papīra nešana uz mājām, studiju darbu un citu materiālu printēšana darbavietā, uzņēmumam var radīt ļoti lielus zaudējumus. Vēl lielākus zaudējumus darba devējam nes darba kavēšana, nelietderīga darba laika pavadīšana, paviršība un neiedziļināšanās. Prakse liecina, ka tieši darbinieki rada uzņēmumam 70% zaudējumu," norādīja "Grifs AG" valdes loceklis Ainars Bundulis.

Tāpat viņš sacīja - tendence parādot, ka iedzīvotāji nav gatavi jauniem ekonomiskiem triecieniem, līdz ar to "valdības virsuzdevumam ir jābūt tautas labklājībai''.

SKDS un "Grifs AG" aptaujā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.