Iedzīvotāji savos vērtējumos par nākotnes ekonomisko situāciju ir piesardzīgi

Latvijas iedzīvotāji savos vērtējumos par nākotnes ekonomisko situāciju ir piesardzīgi - tā secinājusi aģentūra "GfK".

Pētījuma rezultāti atklāja, ka 59% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka tuvāko sešu mēnešu laikā viņu ģimenes finansiālā situācija būtiski nemainīsies, 19% aptaujāto tic, ka tā kļūs nedaudz labāka, 3% cer, ka tā kļūs daudz labāka, kamēr 10% iedzīvotāju uzskata, ka tā nedaudz pasliktināsies, 2% - ka kļūs daudz sliktāka. 7% nav varējuši atbildēt.

Aicinot prognozēt valsts ekonomisko situāciju nākamajiem sešiem mēnešiem, 4% iedzīvotāju uzskata, ka tā kļūs daudz sliktāka, 17%, ka nedaudz sliktāka, 54% uzskata, ka tā nemainīsies, savukārt 13% domā, ka situācija kļūs nedaudz labāka, savukārt 12% nav varējuši atbildēt.

Kā atklāj "GfK" dati, kopumā šis indekss salīdzinot ar iepriekšējo gadu uzrāda augšupejošu tendenci, kas liecina, ka, lai arī iedzīvotāji, vērtējot savu finansiālo situāciju, joprojām ir ļoti piesardzīgi, tomēr kopējais noskaņojums valstī kļūst pozitīvāks. Šobrīd patērētāju uzticēšanās novērtējuma indekss sasniedz 85 punktus; lai valsts ekonomika būtu uzskatāma par "veselīgu", indeksa atzīmei ir jāsasniedz 100 punkti.

Arī uzticēšanās tirdzniecības nozarei Latvijā un Baltijā kopumā ir vērtējama kā vidēji laba. Salīdzinoši visaugstākais uzticības rādītājs Baltijas valstīs ir Lietuvā, kur tas sasniedz 4.6 punktus no maksimālajiem 7. Igaunijā šis rādītājs ir nedaudz zemāks un sasniedz 4.5 punktus, savukārt Latvijā - 4.3.