Aptauja: Kredītņēmēji krīzē paļaujas uz tuvinieku un radu palīdzību saistību segšanā

Kredītņēmēji situācijā, ja ar kādu no ģimenes apgādniekiem notiktu kas neparedzēts un tā rezultātā strauji samazinātos ģimenes ikmēneša ienākumi, visbiežāk aizņemtos līdzekļus no tuviniekiem vai draugiem (27%), segtu saistības no citu ģimenes locekļu ikmēneša ienākumiem (24%), dotos peļņā uz ārvalstīm (18%) vai paļautos uz dzīvības apdrošināšanu (18%), liecina AS "Swedbank" veiktā aptauja.

Gandrīz piektdaļa jeb 17% kredītņēmēju nemaz nav domājuši par risinājumiem saistību izpildē, ja ar kādu no ģimenes apgādniekiem notiku negadījums.

Lielākajai daļai jeb 58% Latvijas iedzīvotāju ir viens kredīts uz ģimeni, bet gandrīz trešdaļai jeb 28% - divu veidu kredītsaistības, liecina "Swedbank" aptauja.

Visvairāk iedzīvotājiem ir patēriņa kredītsaistības (43%), tām seko hipotekārais kredīts (35%) un auto līzings (29%). Zīmīgi, ka piektdaļa iedzīvotāju jeb 20% ir arī ņēmuši aizņēmumu, lai segtu izdevumus par savu vai bērnu izglītību. Lielākajai daļai respondentu jeb 61% maksājumi kredītsaistību segšanai nepārsniedz 30% no ģimenes ikmēneša ienākumiem.

Vīrieši biežāk nekā sievietes - 31% vīriešu pret 17% sieviešu - krīzes situācijās kredītsaistības turpinātu segt no citu ģimenes locekļu ikmēneša ienākumiem vai dzīvības apdrošināšanas - 21% vīriešu pret 15% sieviešu. Savukārt sievietes biežāk nekā vīrieši aizņemtos no tuviniekiem vai draugiem - 29% sieviešu pret 25% vīriešu.

"Vēršanās pēc palīdzības pie ģimenes locekļiem vai tuviniekiem dažādās krīzes situācijās gandrīz vienmēr ir pirmā cilvēka dabīgā reakcija. Taču viņi ne vienmēr spēj sniegt palīdzību vajadzīgajā apmērā. Tāpēc kredītņēmējiem, ja uzņemtās saistības ir uz salīdzinoši ilgu laiku, noteikti vajadzētu apdomāt arī citus risinājumus. Protams, runāt par nelaimēm, kas var atgadīties ar kādu no ģimenes locekļiem, nav viegli, jo pastāv māņticība, ka tā to tieši piesauksim. Taču labāk viena ne īpaši tīkama saruna, kurā tiek rasts iespējams risinājums, nekā virkne likstu ģimenes locekļiem, ja notiek kas negaidīts," norāda "Swedbank" Investīciju produktu daļas vadītājs Reinis Jansons.

Viens no veidiem, kā parūpēties par savu un tuvinieku materiālo labklājību neparedzētās dzīves situācijās, ir kredītņēmēja dzīvības apdrošināšana. Turklāt, apdrošinot dzīvību, ir iespējams iekļaut arī tādu risku segumu kā bezdarbs un pārejoša darba nespēja, piebilst Jansons.

"Swedbank" iedzīvotāju aptauja veikta 2013.gada septembrī sadarbībā ar "OMD Snapshots", aptaujājot vairāk nekā 800 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem, no kuriem 488 bija kredītņēmēji, Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos.