Nākamgad plāno virkni ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu

Lai nākamgad palielinātu budžeta ieņēmumus par 25 miljoniem latu, iecerēts veikt virkni ēnu ekonomikas apkarošanas un citu pasākumu, liecina šodien valdībā izskatītais Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais informatīvais ziņojums.

Tādējādi, ņemot vērā ekonomikas izaugsmi un panākumus, mazinot ēnu ekonomiku, nākamā gada budžeta ieņēmumu prognoze tiek paaugstināta par šo summu, šodien žurnālistus informēja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Pēc viņa teiktā, viena no galvenajām sadaļām ir papildu ieņēmumi, kas saistīti ar visu nodokļu pozīciju palielināšanos. To apmērs ir 15 miljoni latu. Vilks teica, ka arī augusta dati parādījuši tendenci, kas liecina par būtisku uzlabojumu visās nodokļu grupās.

FM arī rosina vērsties pret fiktīviem uzņēmumiem. Ministrs teica, ka tā joprojām ir prakse, bet to vajag izskaust. Šajā sadaļā paredzēts sešu miljonu latu ieguvums. Paredzēts arī vērsties pret fiktīviem avansa maksājumiem, kā arī pārskatīt vienādu profesiju stundu likmes starp dažādiem uzņēmumiem. Pēc Vilka domām, jābūt izpratnei, ka starp vienas profesijas pārstāvjiem dažādos uzņēmumos tik lielas atšķirības nevar būt.

Pēc Vilka teiktā, papildu ieņēmumus nav paredzēts novirzīt konkrētai jomai.

Par to, ka prioritāšu finansēšanai laikā no 2013.gada līdz 2015.gadam nepieciešamie trūkstošie resursi jānodrošina, paaugstinot nodokļu ieņēmumu prognozes 25 miljonu latu apmērā katru gadu, ņemot vērā ēnu ekonomikas apkarošanas un citus pasākumus, valdība vienojās 16.augusta sēdē, liecina valdības sēdes protokols.

Kā ziņots, 21.augustā valdība apstiprināja maksimālos nākamā gada budžeta izdevumus. Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta kopapjoms plānots 4,76 miljardi latu, no kuriem 3,35 miljardi latu būs pamatbudžeta izdevumi, bet 1,42 miljardi latu - speciālais budžets. 25.septembrī 2013.gada budžeta projektu plānots akceptēt valdībā un 28.septembrī - nodot Saeimai.

Ekonomika

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais