Vēlas ļaut dibināt uzņēmumus pa lēto

Tieslietu ministrija (TM) rosinājusi ieviest jaunu uzņēmējdarbības formu – mikrosabiedrības, kuru pamatkapitālam pietiktu ar vienu latu.

Tomēr tas nenozīmē, ka jaundibinātais uzņēmums ar tik mazu pamatkapitālu varētu strādāt mūžīgi. Pēc TM ieceres, mikro SIA desmit gadu laikā ir jāspēj palielināt pamatkapitālu līdz 2000 latiem, ik gadu strādājot vismaz ar 800 latu peļņu. Ja uzņēmums to nespēs, tas piespiedu kārtā tikšot likvidēts.

Saeima janvāra vidū pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Komerclikumā, kas paredz samazināt SIA minimālo pamatkapitāla lielumu līdz 100 latiem pašreizējo 2000 latu vietā. Savukārt TM izstrādātie priekšlikumi grozījumiem Komerclikumā otrajā lasījumā Saeimā paredz tomēr saglabāt SIA pamatkapitālu 2000 latu apmērā. Šādu priekšlikumu lietderīgumu TM skaidro ar iespējamiem riskiem, ko trešajām personām, piemēram, kreditoriem, varētu radīt minimālā pamatkapitāla samazināšana. Lai veicinātu individuālo un ģimenes komercsabiedrību darbību, TM piedāvā veidot mikro SIA, kuru pamatkapitāls sākotnēji būtu no 1 līdz 2000 latiem. Šos TM izstrādātos grozījumus Komerclikumā valdība ir akceptējusi. Piemērotāko no iespējamajiem variantiem uzņēmējdarbības uzsākšanas atvieglošanai nāksies izvēlēties Saeimas deputātiem, kuri par grozījumiem Komerclikumā otrajā lasījumā varētu lemt februārī.

Pēc TM ieceres, vienlaikus pastāvēs gan sabiedrības ar ierobežotu atbildību ar vismaz 2000 latu pamatkapitālu un mikrosabiedrības ar ierobežotu atbildību ar pamatkapitālu, kas mazāks par 2000 latiem.

Tomēr tas nenozīmē, ka ar tik mazu pamatkapitālu jaundibinātais uzņēmums varētu strādāt mūžīgi. Pēc TM skaidrojuma, mikrosabiedrībai pamatkapitāls desmit gadu laikā būtu jāpalielina līdz 2000 latiem, katru gadu vismaz 25% no mikrosabiedrības peļņas izmantojot pamatkapitāla palielināšanai. Ja pamatkapitāla palielināšanai tiek atvēlēti pieci gadi, tad mikrosabiedrības tīrajai peļņai ik gadu ir jābūt vismaz 1600 latu; ja pamatkapitāla palielināšanai atvēlēti septiņi gadi, tad – 1150 latu; ja mikrosabiedrības pamatkapitālu nolemts palielināt desmit gadu laikā no tās dibināšanas dienas, tad mikro SIA peļņai ik gadu jābūt vismaz 800 latu. Ja mikrosabiedrība to nespēs izdarīt, tās tikšot likvidēta piespiedu kārtā saskaņā ar Komerclikuma 314. pantu.

Tieslietu ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte Neatkarīgajai skaidroja, ka pēc būtības SIA un mikro

SIA darbība nekādi neatšķiries. Atbildība būs vienāda kā SIA, tā mikro SIA – saskaņā ar Komerclikuma 137. panta pirmo daļu sabiedrība ar ierobežotu atbildību, tajā skaitā, mikrosabiedrība, par savām saistībām atbild ar visu savu mantu, nevis tikai ar pamatkapitālā ieguldīto mantu, mikrosabiedrības manta arī kalpo kreditoru interešu aizsardzībai. Atšķirīgas ir vienīgi sākotnējās izmaksas uzņēmuma reģistrēšanai.

***

UZZIŅAI

SIA (pašreiz spēkā esošie noteikumi)

• Dibināšanas pamatkapitāls: Ls 2000

• Īpašnieki: juridiskas un fiziskas personas

• Atbildība: atbild ar visu savu mantu un pamatkapitālu

• Minimālie dibināšanas izdevumi: Ls 1129,50 SIA (Saeimas 1. lasījumā akceptētais variants)

• Dibināšanas pamatkapitāls: Ls 100

• Īpašnieki: juridiskas un fiziskas personas

• Atbildība: atbild ar visu savu mantu un pamatkapitālu

• Minimālie dibināšanas izdevumi: Ls 179,50 Mikro SIA (MK akceptētais TM ierosinājums)

• Dibināšanas pamatkapitāls: Ls 1 līdz 2000

• Īpašnieki: ne vairāk kā piecas fiziskas personas

• Atbildība: atbild ar visu savu mantu un pamatkapitālu

• Minimālie dibināšanas izdevumi: Ls 77,55

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais