Pārtikas produktos uzturvielu daudzums krītas dažādu faktoru ietekmē. Lai arī gandrīz katrs apstrādes veids - griešana, cepšana vai sautēšana - samazina pārtikas uzturvielu apjomu, ievērojot zināmus nosacījumus, joprojām ir iespējams nodrošināt organismu ar pilnvērtīgu un veselībai nozīmīgu vielu uzņemšanu. Farmaceite Alīna Fleišmane un uztura speciāliste Dārta Tene dalās noderīgos ieteikumos, kā uzglabāt un pagatavot dārzeņus un augļus tā, lai tie pēc iespējas mazāk zaudē vērtīgās minerālvielas, makroelementus un vitamīnus.
Uztura speciāliste Jeļena Kalena sociālajā vietnē Instagram nosaukusi produktus, kurus jo īpaši ieteicams iekļaut uzturā sievietēm, kuras sasniegušas 40 gadu slieksni, raksta "Change". Speciāliste izcēlusi produktus, kas palīdz papildināt estrogēna hormonu rezerves.
Bieži tiek runāts par vajadzīgajiem produktiem brokastīm, taču nereti tiek aizmirsts par vakariņām. Jauns ķīniešu zinātnieku veikts pētījums atklāj, ko vakaros likt uz šķīvja, raksta "Detaly".
Vasaras sezonā cilvēkiem visapkārt ir daudz svaigu dārzeņu, augļu, ogu un garšaugu, no kuriem var pagatavot arī gardus dzērienus. Kāds dzēriens ir visvērtīgākais vasaras sezonā, par to "Vechernyaya Moskva" informēja uztura speciāliste Jeļena Solomatina.
Olbaltumvielas ir nepieciešamas, lai cilvēka organisms varētu funkcionēt un augt. Gandrīz puse no visām cilvēka organisma uzbūves vielām, izņemot ūdeni, ir olbaltumvielas, savukārt augos to ir mazāk.
Augļi un ogas mūsu senčiem bija pieejamas tikai vasarā un rudens sākumā, tāpēc esot veselīgi pieturēties pie šiem principiem, sociālajā vietnē Instagram atklāj uztura speciāliste Nadja Andrejeva.
Ārsti, uztura speciālisti un dietologi uzsver, cik nozīmīgi ir ikdienā ēst veselīgi. Bet, kas notiek ar mūsu organismu, brīdi, kad ilgstoši savā ēdienkartē iekļaujam vien veselīgu pārtiku?
Fiziskas aktivitātes un sabalansēts uzturs nav vienīgais priekšnosacījums, lai varētu veiksmīgi un viegli zaudēt lieko ķermeņa svaru. Būtiska loma svara zaudēšanā ir arī vielmaiņai. Jo labāk darbojas vielmaiņa, jo vieglāk būs zaudēt svaru. Tāpēc izlasi un izskaud no savas ikdienas šos septiņus paradumus, kas būtiski ietekmē vielmaiņas darbību!
Reti kurš pārtikas produkts raisa tik daudz patīkamu izjūtu kā saldumi, kas lutina garšas kārpiņas, uzlabo garastāvokli un rada svētku sajūtu. Tas nav nekas pārsteidzošs – saldā garša ir pirmā, ko cilvēks iepazīst līdz ar mātes pienu, tāpēc tā šķiet sevišķi mīļa. Tomēr pārāk daudz cukura ikdienas uzturā var radīt veselības problēmas un izraisīt sliktu pašsajūtu. Tā kā cukurs ir atrodams daudzu ikdienišķu produktu sastāvā, ne vienmēr pietiek ar atteikšanos no saldumiem, lai uzlabotu veselību. Kā samazināt cukura daudzumu ikdienas uzturā, iesaka uztura speciāliste Lizete Puga.
Daudzi no mums nevar iedomāties savu dzīvi bez šokolādes vai nespēj ne dienu iztikt bez gaļas. Arī šīs atkarības ir saistītas ar mūsu smadzeņu darbību. Pārtika, kurā ir daudz cukura, tauku vai sāls, visticamāk, izraisīs šo reakciju.
Parasti par galveno noguruma iemeslu mēdz uzskatīt miega trūkumu, taču nereti pat pēc pilvērtīga miega dienas laikā uzmācas pamatīgs nogurums. Tam par iemeslu var būt uzturs.
Veselības portāla "Eat This, Not That!" speciāliste Sāra Krova apkopojusi paradumus un ēdienus, kurus mainot vai izslēdzot no ēdienkartes, varam ievērojami uzlabot veselību ilgtermiņā, kā arī novērst augsta asinsspiediena rašanos.
Olbaltumvielas ir vienas no svarīgākajām barības vielām, īpaši tiem, kuri nodarbojas ar sportu. Tām piemīt daudz labvēlīgu īpašību. Pierastākie olbaltumvielu avoti parasti ir olas un vistas gaļas, taču ir vēl produkti, kuri ir bagāti ar olbaltumvielām.
Pēc 30 gadu sasniegšanas palielinās nosliece uz dažādām veselības problēmām, kuras ietekmē uzturs. Dietoloģe Marija Mališeva nosaukusi produktus, no kuriem ieteicams atturēties.
Daudzi no mums brokastu laikā mēdz pieļaut šīs kļūdas, kuras bojā ne tikai figūru, bet arī kaitē veselībai, intervijā medijam "Daily Mail" norāda Austrālijas uztura speciāliste Sjūzija Barela.
Šķiedrvielas mūsu uzturā ir neticami svarīgas - tās, nokļūstot resnajā zarnā, baro draudzīgās zarnu baktērijas. Atsevišķi šķiedrvielu veidi var arī veicināt svara zudumu, pazemināt cukura līmeni asinīs un cīnīties ar aizcietējumiem, norāda uztura speciālists Kriss Gunnars veselības portālā "healthline", kurš aplūkojis vairākus produktus, kuri bagāti ar šķiedrvielām.
Saldumi – kūciņas, konfektes, deserti – parasti satur daudz kaloriju un bieži vien arī daudz piesātināto jeb uzturā ierobežojamo tauku un pievienoto cukuru. No šiem kārumiem nav jāatsakās pavisam, bet atslēgas vārdi ir salduma lielums un lietošanas biežums.