Dietoloģe nosauc ideālos produktus sievietēm pēc 40 gadu sasniegšanas

© pexels.com

Uztura speciāliste Jeļena Kalena sociālajā vietnē Instagram nosaukusi produktus, kurus jo īpaši ieteicams iekļaut uzturā sievietēm, kuras sasniegušas 40 gadu slieksni, raksta "Change". Speciāliste izcēlusi produktus, kas palīdz papildināt estrogēna hormonu rezerves.

Ārste skaidro, ka šajā vecumā sievietes ķermenis sāk intenstīvāk zaudēt estrogēnu - hormonu, kas ir svarīgs aktīviem vielmaiņas procesiem un emocionālajai stabilitātei. Tā koncentrācijas samazināšanās rada tādas problēmas, kā svara pieaugumu, ātru nogurumu un aizkaitinātību.

Ārste nosauca produktus, kuros ir augsts estrogēna saturs:

  • āboli;
  • aprikozes;
  • granātāboli;
  • linsēklu eļļa;
  • pākšaugi - pupas, aunazirņi, zirņi, sojas pupas;
  • zaļas krāsas dārzeņi - selerijsas, spināti, sparģeļi;
  • baklažāni;
  • rieksti un ķirbju sēklas;
  • mājputnu gaļa;
  • zivis, vēžveidīgie austeres un kalmāri;
  • garšvielas - kurkuma, ingvers.

Kalena norāda, ka sievietēm pēc 40 gadu sasniegšanas nevajadzētu ievērot badošanos un pieturēties stingrām pārtikas sistēmām, jo tas nelabvēlīgi ietekmē hormonālā līmeņa stāvokli.

Ārste iesaka ēst pilngraudu produktus (rudzi, auzas, brūnie rīsi, mieži), klijas - tie palīdzēs uzturēt stabilu hormonālo līmeni.

Uzturs

“Brokastis kā ķēniņam” – šis teiciens ir dzirdēts daudzviet pasaulē, arī Austrumu tradicionālajā medicīnā jau gadsimtiem tiek uzsvērts, ka brokastīm jābūt siltām. Putras, zupas, tvaicēti dārzeņi vai silta tēja – tās tiek uzskatītas par īstu dienas enerģijas atslēgu. Mūsdienu zinātne šim uzskatam sliecas piekrist – silts ēdiens no rīta ne tikai sasilda vēderu, bet arī “pamodina” vielmaiņu un palīdz organismam darboties harmoniskāk, raksta “health.harvard.edu”.

Svarīgākais