Saldējums no veikalu aukstumvitrīnām šovasar pazūd rekordlielā ātrumā. Lai gan veikali savus saldējumu krājumus papildina ar lielākām saldējuma rezervēm nekā pērn šajā pašā laikā, atsevišķos veikalos, īpaši kūrortzonā, saldējuma izvēle diezgan ātri kļūst visai knapa.
Lai gan šopavasar Latvijā ir bijušas vien pāris karstas dienas, kas liktu meklēt vēsu veldzējumu, šogad saldējums Latvijā ēsts biežāk un vairāk nekā pērn. Saldējumu ražotāji cer uz karstu vasaru un pircēju vēlmi pagaršot jaunumus. Līdzās vietējiem gardumiem veikalu aukstumu vitrīnās gulst arī importa saldējums. Diemžēl to apjoms ir divtik lielāks nekā saldējumu eksports no Latvijas.
Pagājusī vasara saldējumu ražotājiem bijusi veiksmīga – pircēji Latvijā ar auksto kārumu mielojušies vairāk nekā pērn, priekšroku dodot vietējam gardumam.
Rīgas piena kombināta saldējums Ekselence, kam iepakojumu Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atzina par pircējus maldinošu un ko lika nekavējoties izņemt no tirdzniecības, joprojām nopērkams veikalos.
Attēli uz 100 mililitru saldējuma "Ekselence" iepakojuma būtiski atšķiras no saldējuma faktiskā izskata, tādējādi ražotāja īstenotā komercprakse ir maldinoša un negodīga, secinājis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).
Zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc, pārāk ātri ēdot saldējumu, rodas spēcīgas galvassāpes. Atklājums varētu palīdzēt migrēnas un cita veida galvassāpju ārstēšanai.
SIA „Ingman Saldējums” saldējuma pārdošanas apjomi maijā pieauguši par 26%, salīdzinot ar pērnā gada maiju. Uzņēmums pārdošanas panākumus skaidro gan ar silto laiku, gan ar „Ingman” stratēģiju paplašināt sortimentu ar vairāk nekā 20 jauniem saldējumiem.
Lai gan pagaidām karstās dienas mijas ar vēsāku laiku, Latvijā jau ir sākusies saldējuma sezona. Ražotāji lēš, ka pieprasījums pēc saldējuma ir palielinājies četras reizes. Patiesības labad jāsaka – pēc ūdens un augu tauku maisījuma, jo saldējumu no piena un krējuma ražo vairs tikai retais.
Latvijas lielākais saldumu ražotājs "Laima" ir gatavs paplašināt produkcijas sortimentu un investējis 40 tūkstošus latu saldējuma ražošanā. Jau maija mēnesī patērētājiem Latvijā un Igaunijā būs pieejami trīs jauni saldējumi - saldējums "Laima", "Vāverīte" un "Serenāde".
Zemkopības ministrijas izstrādātie noteikumi par klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasībām piena produktiem un saliktiem piena produktiem no 2012.gada 1.septembra paredz aizliegt lietot apzīmējumu "piena produktu izstrādājums" uz piena produktu iepakojumiem. Tā vietā produktam, kura ražošanā izmantoti augu tauki, jādod jauns nosaukums.
Jau vairākus gadus Latvijas veikalos ir nopērkams krējums un krējuma izstrādājums, sviests un sviesta izstrādājums. Rūjienas saldējuma ražotāji uzskata, ka līdzīgu regulējumu nepieciešams ieviest arī saldējuma nozarē.