RECEPTES: Pašu gatavots saldējums

VIZUĀLI BAUDĀMS. «Man kā māksliniecei ir svarīgi, lai ēdiens būtu nevis vienkārši garšīgs, bet arī vizuāli baudāms,» saka Ieva Bondare. Viņa savus bērnus vasarā lutina ar pašas gatavotiem gardiem saldējumiem © Oļegs ZERNOVS, no Ievas BONDARES personiskā arhīva

«Labākais saldais, kādu vasarā var gribēt!» tā par mājas saldējuma recepti, ko aizguvusi no ģimenes draudzenes un kulinārijas ekspertes Signes Meirānes, saka māksliniece Ieva Bondare.

«Vispār mēs ģimenē neesam lieli saldummīļi, saldumus ēdam ļoti maz un uzmanīgi. Vienīgais, kas visiem vienmēr ir garšojis, ir sorbets. Jo tas nav trekns, ir svaigs un labi noskalo garšu pirms cita ēdiena,» stāsta Ieva Bondare. Saldējumu mājās viņa sākusi gatavot, iedvesmojoties no savas draudzenes Signes Meirānes, kura reiz viņas ģimeni ar tiem cienājusi savās mājās. «Man iepatikās gan krāsa, gan forma, gan garša. Jo man kā māksliniecei ir svarīgi, lai ēdiens būtu nevis vienkārši garšīgs, bet arī vizuāli baudāms. Turklāt arī garšu buķete bija izcila!»

Ieva atklāj, ka viņa saldējumu gatavo pēc sajūtām - grieķu jogurts, ogas, drusciņ citrona sulas un, ja gribas, lai ir saldāks, pieliek arī medu. Visu sablenderē, liek formiņās un saldētavā iekšā. Viņa speciāli saldējumam domātas silikona formiņa iegādājusies veikalā Gemoss, taču kāda mīļa draudzene Ievai nesen atklājusi, ka viņa saviem trim mazdēliņiem laukos saldējumu gatavo plastmasas glāzītēs - ar kociņu vidū. Arī tā var izlīdzēties, ja nav speciālu formiņu. Turklāt plastmasas glāzītēs saldējuma porcija sanāk krietni lielāka, kas saldummīļiem noteikti nav mazsvarīgi.

«Savulaik saldējumu no grieķu jogurta esmu gatavojusi arī vienā lielā šālē, bet tad to bija diezgan sarežģīti dabūt ārā. Bet nu bērni ēda lielām karotēm un visiem garšoja. Tas, protams, ir labākais saldais, kādu vasarā var gribēt,» Ieva uzskata un izstāsta, ka jaunākā meita Jasmīna ļoti kārtīgi piestrādā uz saldējumu ēšanu. «Man jau gribētos, lai man mājās vienmēr būtu saldējuma rezervīte, bet, kad mājās ir bērni, tā laikam nemēdz būt,» viņa mīļi pasmaida un saka, ka arī ļauj ēst saldējumu, cik vien gribas, jo nekā slikta jau tur nav - viss dabisks un veselīgs. «Tāpēc jau ir vasara, lai to izbaudītu!» viņa uzskata.

Ieva stāsta, ka viņas ģimenē jau visiem ir izstrādājusies tāda garšas sajūta, ka neviens vairs negrib neko ne treknu, ne ķīmisku. Un arī veikala saldējumu jau sen neviens vairs nepērk un neēd.

***

ĀTRĀS VASARAS RECEPTES

MELLEŅU saldējums vajadzēs:

• 300 g melleņu

• 40 ml kļavu sīrupa

• 1 ēd.k. citrona sulas

• 1 apelsīna miziņu (smalki sarīvētu)

• 250 g krēmīga grieķu jogurta

Pagatavošana:

• blenderī liek visas sastāvdaļas, izņemot jogurtu, un sablenderē viendabīgā masā (ja vēlaties, varat izkāst caur sietu)

• pievieno jogurtu un vēlreiz visu sablenderē

• lej formiņās un sasaldē

MANGO saldējums vajadzēs:

• 400 g nomizota ļoti gatava mango

• 1 citrona miziņu (smalki sarīvētu)

• 40 ml citrona sulas

• 40-80 ml cukurniedru sīrupa

• 1/3 vaniļas pāksts sēkliņu

Pagatavošana:

• blenderī liek visas sastāvdaļas un sablenderē, līdz izveidojas šķidras mērces konsistence

• lej formiņās, liek iekšā kātiņus un sasaldē vismaz 12h

ZEMEŅU saldējums vajadzēs:

• 250 g zemeņu

• 3 ēd.k. laima vai citrona sulas

• 50 g kļavu vai cukurniedru sīrupa

• 1/3 vaniļas pāksts, tikai sēkliņas, vai 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta

• 350 g krēmīga un bieza grieķu jogurta

Pagatavošana:

• blenderī liek zemenes, laima vai citrona sulu, sīrupu, vaniļu un sablenderē viendabīgā masā

• pievieno jogurtu un vēlreiz visu sablenderē

• lej formiņās un sasaldē

Piedāvā Signe Meirāne, signemeirane.lv



Izklaide

Pēc grupas “bet bet” koncerta Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” prezentēta Guntara Rača pirmā prozas grāmata – autobiogrāfiskais atmiņu stāsts “Trakais”. Pasākumu apmeklēja vairāki grāmatas varoņi, tostarp “Līvu” līderis Ainars Virga, kā arī vēl viens jaunības laika draugs Ivo Fomins.

Svarīgākais