LifeHacks.lv / Autori

20.jan 2020
Laikā, kad apkārt arvien apņēmīgāk rosās vīrusi, no saslimšanas nav pasargāts neviens. Tomēr nereti tieši bērni ir tie, kurus vīrusi skar visbiežāk. To izplatību sekmē kopīga uzturēšanās visu dienu bērnudārza un skolas telpās. Kā vīrusu laikā no saslimšanas pasargāt gan pašus mazākos, gan skolas vecuma bērnus? Ieteikumos dalās BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.
19.jan 2020
Vai arī Tu bieži vien kavē tikšanās, atliec plānotās sporta nodarbības un veselīgas maltītes vietā izvēlies neveselīgas uzkodas, kas sāk atspoguļoties liekajā svarā? Tu noteikti neesi vienīgais - šie visi ir paradumi, par kuriem mēs ikdienā neaizdomājamies, bet kad ir saņemts jau kārtējais aizrādījums vai atgādinājums darboties, rodas apņemšanās to paveikt. “Ar vārdiem nelāgs paradums visbiežāk saprotam tādu rīcību, kas mums vai apkārtējiem liekas, ka varētu kaitēt un radīt negatīvās sekas arī ilgtermiņā,” stāsta psihoterapeite Ieva Ozola. Lai šos paradumus mainītu, tā ir mūsu mašu izvēle ko un kā darīt.
17.jan 2020
Pārvelkot pār galvu vilnas džemperi, vai noņemot cepuri, nereti mūsu mati izskatās pēc vēja slotas, turklāt vēl saņemam nelielu statiskās elektrības triecienu. Lai no tā izvairītos, pagatavo izsmidzināmu šķidrumu.
16.jan 2020
Kad runājam par naudas krāšanu, uzreiz prātā nāk slavenās cūciņu krājkasītes, kas kļuvušas jau par simbolu uzkrājumiem. Taču, kāpēc tieši cūkas forma?
16.jan 2020
“Bieži no vecākiem dzirdu, ka viņu bērni ir izvēlīgi, ēd nelabprāt un tikai konkrētus ēdienus, nepieņem jaunus produktus vai atzīst tikai konkrētās formās sagrieztus burkānus,” stāsta Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. Ko darīt, ja bērns atzīst tikai atsevišķus ēdienus, un kā “pierunāt” izvēlīgo ēdāju pagaršot ko jaunu? Pārbaudītos padomos dalās eksperte.
15.jan 2020
Pārtika ir viena no lielākajām izdevumu pozīcijām mūsu ikdienas budžetā, taču par spīti tam Eiropas Savienībā vidēji viens cilvēks gadā izmet 173 kilogramus pārtikas. Tādēļ ir nepieciešams mainīt pārtikas lietošanas paradumus un gada sākums ir lielisks atskaites punkts, lai sāktu piepildīt vienu no apņemšanām - jēgpilnāku pārtikas produktu izmantošanu tā, lai pēc iespējas vairāk no iegādātā tiek izlietots, nevis izmests. Maize, kā zināms, ir goda vietā katra Latvijas iedzīvotāja mājās, taču bieži gadās, ka nopirkto maizi nepagūstam izlietot. Kā no tā izvairīties?
14.jan 2020
Labas Jaungada apņemšanās ne vienmēr prasa gadu no jūsu dzīves. Lai mājoklī atrastos vieta jauniem enerģiju strāvojumiem un patiešām lielām idejām, sāciet gadu ar maziem, vienmēr atliktiem remontdarbiem un sakārtojiet savu dzīves telpu! Nomainīt spuldzīti vai pielikt gleznu ir vienkāršs darbiņš, taču nevajag nobīties arī no mazliet sarežģītākiem uzdevumiem. Dažādus remontdarbu pakalpojumus sniedz gan profesionāli meistari, gan specializētie veikali, bet gandarījums noteikti būs daudz lielāks, paveicot darbu paša rokām.
13.jan 2020
Tumšajos vakaros gribas baudīt ko krāsainu un siltu, kas ne tikai iepriecinās garšas kārpiņas, bet arī palīdzēs organismam justies labāk. Tāpēc pārsteidz sevi un pagatavo neparasto biešu latti.
13.jan 2020
Ziemas laikā visbiežāk dzirdam ieteikumus par C vitamīna lietošanu, taču tas nebūt nav vienīgais svarīgais vitamīns organisma imunitātes stiprināšanai un vispārējai veselībai. Tāpat teju ikviens būs dzirdējis par D vitamīna nozīmi, taču kā ir ar pārējiem taukos šķīstošajiem vitamīniem – A, E un K? Kādu funkciju tie veic mūsu organismā un kā tos uzņemt? Ieteikumos par taukos šķīstošajiem vitamīniem dalās BENU Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece.
12.jan 2020
Ziemas sezonā, kad Latvijā nav pieejami sezonas dārzeņi un augļi, ēdienkartē īpaši svarīgi ietvert citus vērtīgus produktus. Viens no tādiem ir sēklas – tās ir veselīgas, sātīgas un satur lielu daudzumu uzturvielu. Katrai no sēklām ir savas unikālās īpašības un arī specifisks pagatavošanas veids. Vairāk par sešām “supersēklām”, kuru iekļaušana ziemas ēdienkartē var uzlabot veselību, skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.
10.jan 2020
Ēteriskās eļļas aromterapijā tika izmantotas jau senajās civilizācijās, bet mūsdienas tās tiek pielietotas daudz plašāk – dažādos preparātos medicīnā, kā smaržas uzlabotāji kosmētikā un niansētas garšas uzlabotāji pārtikas rūpniecībā. Ēteriskās eļļas labsajūtas uzlabošanai iespējams lietot arī mājas apstākļos. Vairāk par ēterisko eļļu labvēlīgo ietekmi uz organismu stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.
9.jan 2020
Brūnais cukurs ir veselīgāks nekā baltais – tas ir apgalvojums, ko reizi pa reizei var dzirdēt no cilvēkiem, kuri mēģina ieviest savā ikdienā veselīgu uzturu. Par cukura lietošanu, dažādiem cukura un saldinātāju veidiem, to ietekmi uz mums un mītiem, kas saistīti ar šo tēmu, stāsta uztura speciāliste Liene Sondore un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča.
8.jan 2020
“Mīļās, dāmas, neuztraucieties! Uzkrāsoties var arī mikriņā! Neviens tam īpašu uzmanību nepievērsīs,” saka Latvijā pieprasītā meikapa māksliniece Dita Grauda. Viņa atzīst, ka mikriņā vai trolejbusā to izdarīt nav tik ērti kā mājās pie spoguļa, taču izdarīt būtiskāko var arī neraugoties uz transporta līdzekļa šūpošanos.
7.jan 2020
Uztura speciālisti, blogeri un sabiedrībā populāri cilvēki mēdz labrāt dalīties atziņās par veselīgu uzturu, nereti minot tādus superveselīgus produktus kā čia sēklas un godži ogas. Taču ne mazāk jaudīgas ir vietējās linsēklas un dzērvenes. Protams, šo produktu uzturvērtība nav identiska, taču galvenā veselīga uztura ideja ir tāda, ka jācenšas lietot pēc iespējas vairāk pašu zemes produktu, norāda Rimi veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
6.jan 2020
Mēs dzīvojam patērēšanas laikmetā, tāpēc arvien svarīgāk ir pievērsties dažādu produktu un iepakojumu otrreizējām izmantošanas iespējām. Lūk, no izlietotas sulas pakas iespējams radīt ne tikai, piemēram, putnu barotavu vai kastītes dažādiem niekiem, bet arī rokassmiņas.
2.jan 2020
"No Jaunā gada sākšu sportot un dzīvot veselīgāk!" - reti kurš no mums vismaz reizi dzīvē nav izvirzījis sev šādu apņemšanos. Taču bieži vien šie plāni tā arī paliek nerealizēti - reizēm trūkst laika, citreiz motivācijas vai rodas dažādi apstākļi, kas traucē šo ieceri vērst par realitāti. Kādēļ tā notiek? Ko ieplānojam nepareizi? Veiksmīgas sportošanas uzsākšanas padomos dalās  viens no CrossFit pamatlicējiem Latvijā Kaspars Zlidnis un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa. 
31.dec 2019
Ballītes un pasākumi ir dažādi - daži ir greznāki ar noteiktu ģērbšanās stilu jeb "dress code", citi brīvāki, kur tērpa izvēlē varam ļaut vaļu fantāzijai, vai arī tematiski, kad jāiekļaujas noteiktā tēlā. Decembris, kā ierasts, ir ballīšu laiks. Darba balles, greznas Ziemassvētku balles, saviesīgi deju vakari un karnevāli. Kā, lai neapjūk ģērbšanās stilos, kas piedien katram no pasākumiem?
25.dec 2019
Ziemassvētku un Jaunā gada laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Smelies iedvesmu svētku galdam no endokrinoloģes Ievas Tonnes un žurnāla “Pie Galda” sagatavotajām receptēm!
24.dec 2019
Katru dienu pasaulē atkritumos nonāk trešdaļa saražotās un izaudzētās pārtikas, tā izšķērdējot gan planētas resursus, gan ieguldīto enerģiju un laiku. Īpaši daudz pārtikas tiek izmests pēc gada lielākajiem svētkiem, kad cilvēki cenšas iepriecināt savus mīļos, sapērkot un pagatavojot par daudz ēdiena. IKEA eksperti dalās ar viegli ievērojamiem praktiskiem padomiem, kā izvairīties no pārtikas atkritumu radīšanas ne tikai svētkos.
23.dec 2019
Ziemassvētki ir noskaņu laiks, kad īpaši ievērojam dažādas tradīcijas, gan izrotājot māju, gan gādājot dāvanas, gan svinot svētkus. Ievērot tradīcijas ir skaisti, taču tas nenozīmē, ka svētku galdā ik gadu jāliek vieni un tie paši ēdieni. Lai pārsteigtu sevi un savus mīļos, Rimi Gardēži, šefpavārs Normunds Baranovskis un Latvijas gardāko stāstu meistare Ilze Jurkāne, piedāvā trīs izcili gardas un vienkāršas receptes, ko šogad celt Ziemassvētku galdā.
20.dec 2019
Kad ar gaismiņām izgreznots pagalms, egle ieguvusi savus "aksesuārus" un mājokli piepildījušas Ziemassvētku smaržas, laiks parūpēties arī par savu svētku rotu. Šiem svētkiem piestāv tā dēvētie "neglītie" Ziemassvētku džemperi un pirms dodies uz veikaliem, lai vērtu savu maciņu un tādu iegādātos, pamēģini to radīt paša spēkiem.
18.dec 2019
Svētku laikā dažādus pastas veidus iespējams izmantot ne vien gardu maltīšu pagatavošanai, bet arī radošām nodarbēm. AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā 5 idejas vienkārši un ātri pagatavojamiem eglītes rotājumiem, kas būs pa spēkam ikvienam ģimenes loceklim – mazākajiem tie ļaus attīstīt pirkstu veiklību, bet pārējie varēs priecāties par kopā pavadīto laiku un krāšņi rotāto eglīti.