Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Kas jāņem vērā veicot tvaika inhalācijas elpceļu saslimšanu gadījumā?

© pixabay

Kā jau rudenim raksturīgi, laikapstākļi šobrīd ir vēsi un mitri, līdz ar to organisma aizsargspējas kļūst vājākas, un tas ir uzņēmīgāks pret dažādām saslimšanām, piemēram, saaukstēšanos un elpceļu infekcijām. Viens no līdzekļiem, kas tieši iedarbojas uz elpceļu gļotādu un var palīdzēt saslimšanu gadījumā, ir inhalācija. Taču svarīgi zināt, kādiem simptomiem piemērotas inhalācijas un kā rīkoties, lai tās būtu drošas un iedarbīgas, skaidro farmaceite Anna Kivleniece.

“Tvaika inhalācijas veic elpceļu mitrināšanu - tās rezultātā gļotas atdalās no iekaisušās gļotādas. Tvaika ietekmē atbrīvojas augšējo elpceļu muskuļi un samazinās klepošana, tāpat tvaiks uzlabo asinsriti, jo tā radītais siltums paaugstina temperatūru un asinsvadi izplešas. Ar tvaika inhalācijām var atbrīvoties no gļotādas tūskas simptomiem, taču svarīgi inhalācijas veikt pareizi, lai izvairītos no applaucēšanās riska,” skaidro farmaceite Anna Kivleniece.

1. Kad inhalācija jāveic caur muti, bet kad - caur degunu?

Ja iekaisums ir lokalizējies deguna dobumā vai blakusdobumos, inhalāciju veic caur degunu, taču, ja ir klepus vai kakla sāpes - caur muti. Pēc dziļas ieelpas, elpa nedaudz jāaiztur un jāveic dziļa izelpa. Ūdens temperatūra nedrīkst būt augstāka par 40 grādiem, citādi iespējams applaucēties. Inhalācijai vislabāk izmantot speciāli paredzētu inhalatoru, taču, ja tas nav iespējams, var izmantot lielu trauku. Inhalācija jāveic 20-30 cm attālumā no trauka.

2. Ārstniecības augi un ēteriskās eļļas inhalācijām

Siltajam ūdenim var pievienot arī ārstniecības augus. Klepum vērtīgie augi inhalācijām ir salvija, avenes un piparmētra, bet kakla sāpēm - timiāns, kumelīte, māllēpes un salvija. Inhalācijām drīkst lietot arī ēteriskās eļļas, stingri ievērojot to lietošanas instrukcijas, jo pārmērīga ēterisko eļļu lietošana var radīt tieši pretēju efektu. Tāpat ēteriskās eļļas nedrīkst iepildīt nebulaizeros jeb inhalatoros, kas paredzēti vienīgi zāļu elpošanai. Nav vēlams arī ēteriskās eļļas savā starpā sajaukt. Kakla sāpēm inhalācijām var izmantot eikalipta, priedes, piparmētras ēteriskās eļļas, savukārt aizliktu degunu palīdz novērst mentola, priedes, egles un eikalipta ēteriskās eļļas.

3. Kādos gadījumos aizliegts veikt inhalācijas

Tvaika inhalācijas ir aizliegtas bērniem līdz viena gada vecumam. Vecākiem bērniem drīkst veikt vien neilgu laiku - apmēram vienu minūti, bet pieaugušie - aptuveni trīs minūtes, un inhalācijas drīkst atkārtot līdz piecām reizēm dienā. Inhalācijas nedrīkst veikt pie paaugstinātas temperatūras - virs 37,5 grādiem, pie izteiktām plaušu slimības pazīmēm, kā arī cilvēki ar noslieci uz deguna asiņošanu un strutainās angīnas gadījumā.