Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Ārsts skaidro, kāpēc cilvēkiem Latvijā tomēr būtu jāvelk sejas maskas

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Ārsts Uģis Gruntmanis, kuram ir 20 gadu profesionālā pieredze darbā ASV, Latvijas radio raidījumā "Krustpunktā" norādījis, kāpēc tomēr arī Latvijā vajadzētu domāt par sejas masku nēsāšanu.

Runājot par drošības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā, profesors norāda, ka papildus roku mazgāšanai un divu metru distancei vajadzētu likt cilvēkiem arī nēsāt maskas. Pat parastas auduma maskas nedaudz palīdzot. "Tā ir tik lēta intervence," sacīja Gruntmanis. Protams, cilvēkiem vajadzētu mācēt maskas uzlikt, atcerēties tām neskarties klāt ar rokām, kā arī katru dienu maksu izmazgāt, mediķa teikto citē portāls "lsm.lv".

Viņš arī neuzskata, ka tas radīs viltus drošības sajutu. Tai sabiedrība daļai, kura nevar atļauties iegādātie pat auduma masku, valstij vajadzētu tādu nodrošināt, norāda U.Gruntmanis.

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā joprojām atrodams skaidrojums, ka veseliem cilvēkiem nav jālieto medicīniskā maska, lai sevi pasargātu no inficēšanās ar COVID-19 infekciju izraisošo koronavīrusu. Medicīniskās maskas lietošana profilaktiskos nolūkos rada viltus ilūziju par aizsardzību no inficēšanās, kā rezultātā cilvēki nereti aizmirst par pareizas roku un respiratorās higiēnas ievērošanu.

Medicīniskā maska nepieguļ cieši sejai, kā arī tās filtrācijas pakāpe nav pietiekama. Medicīniskās maskas lietošana neizslēdz inficēšanās iespēju arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties piesārņotām virsmām, vai cieša kontakta gadījumā ar inficētu personu, kad inficēšanās var notikt caur acu gļotādu, kas var būt infekcijas slimības ieejas vārti. Tādēļ svarīgi ir atcerēties, ka jāizvairās no pieskaršanās acīm, degunam un mutei, jo vīruss no apkārtējām virsmām var nokļūt uz rokām, bet pieskaroties acīm, degunam vai mutei, persona var sevi inficēt.

Masku lietošana mazina vīrusu izplatīšanu tiem cilvēkiem, kuri jau ir slimi un kuriem jāpārvietojas sabiedriskās vietās vai jāsatiekas ar citiem cilvēkiem, t.sk. pacientiem ārstniecības iestādēs.

Individuālie aizsardzības līdzekļi, tai skaitā respiratori vai aizsargmaskas ir nepieciešamas tiem cilvēkiem (tajā skaitā arī ārstniecības personām), kuras aprūpē ar COVID-19 inficētu personu vai personu, par kuru ir pamatotas aizdomas, ka tā varētu būt inficējusies ar COVID-19, jo viņi atrodas ļoti ciešā kontaktā ar inficēto cilvēku.