Attīsta bērnu rehabilitāciju

DAžKĀrt rEhAbIlItĀcIjAS rezultātu bērni jūt jau pēc dažām nodarbībām, bet nereti speciālisti ar bērnu strādā pat vairāku gadu garumā © Anna

Bērnu slimnīcā pēc atjaunošanas darbiem atklātas Rehabilitācijas klīnikas telpas Gaiļezera novietnē, kur tiek sniegti rehabilitācijas pakalpojumi dienas stacionāra un ambulatorajiem pacientiem. Domājot par mazo pacientu ērtībām, atjaunotas arī dienas stacionāra telpas, kas atrodas blakus Rehabilitācijas klīnikas telpām.

.«Galvenais mūsu pacientu un arī darbinieku ieguvums ir tas, ka turpmāk fizioterapeiti, audiologopēdi, ergoterapeiti, ārsti rehabilitologi strādās vienuviet un nebūs jāmēro lieli attālumi starp kabinetiem. Turklāt gan darbiniekiem strādāt, gan bērniem atveseļoties gaišās, atjaunotās telpās ir daudz patīkamāk,» norāda Bērnu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja vietniece Dace Bērtule. Arī otrā Bērnu slimnīcas novietnē Torņakalnā norit vērienīgi Rehabilitācijas klīnikas renovēšanas darbi, kurus plānots pabeigt pēc dažiem mēnešiem. Rehabilitācijas klīnikas vadītāja asociētā profesore Anita Vētra norāda, ka Bērnu slimnīcā un Latvijā kopumā bērnu rehabilitācijas jomā ir jāveic daudzi uzlabojumi, īpaši bērniem ar smagiem funkcionāliem un uztveres traucējumiem, kuru rehabilitācijai nepieciešamas modernas, bet arī dārgas tehnoloģijas. Lai pacientam nebūtu palīdzība jāmeklē ārpus Latvijas, būtiski, lai šie pakalpojumi būtu pieejami iestādē, kurā bērns uzsācis ārstēšanos. Jau augusta sākumā Bērnu slimnīcas fonds uzsāka līdzekļu vākšanas akciju rehabilitācijas aprīkojuma iegādei. Tās laikā Rimi un Supernetto veikalu tīklos, kā arī Galactico tirdzniecības centros pie sienas Palīdzēsim kopā! ir izvietotas ziedojumu vākšanas kastītes. Bērnu slimnīcas fonda iecere ir iegādāties četrus specializētos trenažierus, vertikalizācijas palīgierīci un trīs krēslus ar maināmu augstumu. Labdarības akcija ilgs līdz šā gada 30. septembrim. A. Vētra skaidro, ka rehabilitācija ir cilvēka funkcionālo spēju uzlabošana bērniem ar iedzimtām veselības problēmām, pēc operācijām vai traumām. Dažkārt rehabilitācijas rezultātu bērni jūt jau pēc dažām nodarbībām, bet nereti – lai panāktu funkcionālo spēju uzlabošanos, speciālisti ar bērnu strādā pat vairāku gadu garumā. 2014. gadā rehabilitācijas stacionārā ārstējās 413 bērnu, dienas stacionārā – 745 bērni, bet 18 377 bērni saņēma pakalpojumu ambulatori.

Dažkārt rehabilitācijas rezultātu bērni jūt jau pēc dažām nodarbībām, bet nereti speciālisti ar bērnu strādā pat vairāku gadu garumā

Veselība

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirmdien, 14.oktobrī, rīkos preses konferenci, kurā speciālisti aicinās iedzīvotājus vakcinēties pret gripu un Covid-19, kā arī informēs par šīs sezonas vakcinēšanās aktualitātēm, aģentūru LETA informēja SPKC.

Svarīgākais