Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Ojārs Grinbergs 70 gadu vecumā grasās atkal precēties

© F64

Populārais latviešu dziedātājs Ojārs Grinbergs nesen svinēja 70 gadu jubileju, demonstrējot apskaužamu vitalitāti un tikpat lielisku balsi kā pirms vairākiem gadu desmitiem, kad parādījās uz skatuves. Viņa muzikālais mūžs ir tikpat raibs un interesants kā viņa mūža sieviešu saraksts.

Pauls parūpējas par dzīvokli

Kad dziedātājs Ojārs Grinbergs bija vēl pavisam jauns, viņš iepazinās ar savu nākamo sievu Audru – skaistu lietuvieti, kas kā dziedātāja bija atbraukusi no Panevēžas uz festivālu «Liepājas dzintars». Toreiz Grinbergs uzstājās kopā ar karavīru ansambli «Zvaigznīte». Tas bija 1966. gadā. «Man viņa ļoti iepatikās,» stāsta Grinbergs, «Apprecējāmies, man Rīgā (paldies Raimondam Paulam, kas par to parūpējās!) piešķīra dzīvokli. Piedzima meita Endija, tagad viņai 38 gadi, dzīvo Francijā, bija viņai tur brūtgāns, bet ar to sagāja grīstē.»

Audrai esot bijis smags raksturs. Laulība ilgusi 15 gadus, pēc tam pāris izšķīries. Audra palikusi Latvijā un pēc kāda laika apprecējusies, kā teica Grinbergs, «ar bagātu vīru» – tagadējo Rīgas brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu. «Ar viņu čomi bijām jau no aizvēstures. Arī tagad viņš man labs draugs,» norāda Grinbergs. Jāpiebilst, ka arī Loginovs ar lietuvieti izšķīries.

Pārdzīvo otrās sievas nāvi

Grinberga otro sievu sauca Agnija. Viņi kopā nodzīvoja 20 gadus, diemžēl 2005. gadā Agnija pēc smagas slimības aizgāja viņsaulē, un dziedātājs atkal palika viens. Grinbergs ļoti pārdzīvojis sievas nāvi: viņam radās veselības problēmas, un arī viņš saslima – ar plaušu vēzi. 2006. gadā Grinbergam tika izgriezta daļa no plaušas. «Sekas jūtu,» viņš saka. «Vairs nevaru skraidīt kā tāds āzis, nevaru daudz dziedāt – es varu nodziedāt trīs dziesmas, un tad man jāatpūšas.» Smēķēšanu gan tāpēc nav atmetis, jo «vismaz kādam netikumam jāpaliek», bet ar alkohola lietošanu dziedātājs tagad ir uz «jūs», jo «Rutai ļoti nepatīk, ja es dzeru, un tas mani attur no dzeršanas».

Kas ir Ruta? «Mēs sešus gadus jau esam kopā, un mums ir ļoti labi. Mēs kopā saderam, un, ja cilvēki sader, tad viss kārtībā,» stāsta Grinbergs, «Ruta ir atraitne, viņai ir divi puikas – trīsdesmitgadnieki, bet pašai – 53 gadi. Jā, viņa ir krietni jaunāka par mani, bet šajos gados to starpību tik traki nejūt. Pēc otrās sievas Agnijas nāves es gadu biju viens pats. It kā brīvs, bet tad sāku domāt – nedod dies, vēl nodropēšos. Un kaut kā palaimējās man šo sievieti satikt. Es mētājos viens pats pa to Purvciemu, un kāda mana paziņa ieteicās, ka viņai esot forša draudzene. Iedeva telefona numuru. Mēs kādas divas vai trīs nedēļas pa telefonu runājāmies. Pirmo reizi satikāmies Gunāra Meijera krodziņā, iedzērām... Bet tagad viņa mani sargā, Rutai ļoti nepatīk, ja es dzeru. Un tas mani attur no dzeršanas.»

Gatavs stūrēt laulības ostā

Patlaban Grinbergs ir izvācies no savas mājiņas Braslas ielā un dzīvo kopā ar Rutu. Cilvēki, kas pazīst abus, apgalvo, ka viņi ir ļoti saskanīgs pāris. Pats dziedātājs tikAI smej: «Jādzīvo tālāk! Man bija viena laba īpašība: ja mani kādreiz nomāca kas slikts, es nospļāvos un teicu – rīt es to vairs neatcerēšos! Labi, ka man blakus ir Ruta, – viņa ir tik labsirdīga un forša, ka mani vairs nevar nomākt nekas!»

Dziedātājs prāto, ka vasarā abi varētu apprecēties. «Man pie Usmas ezera dzīvo labi draugi,» saka Grinbergs. «Tur ir tāds Jānis Bušers, labs dziedātājs. Viņš ezera krastā ir uztaisījis mājiņas, audzē zirgus, un es pie viņa braucu katru vasaru. Mēs ar Rutu varētu Usmas baznīcā salaulāties, Jānis man nodrošinās ekipāžu ar zirgiem...» Grinbergs atzīst, ka ir mazliet romantisks un pat sentimentāls: «Šis un tas mani pieķer... Katrā ziņā neesmu kā tanks. Esmu labsirdīgs cilvēks. Tāpēc man ir daudz labu draugu, un neviens nekad nav teicis, ka es būtu sūdabrālis. Es dzīvē pat neesmu neko nožēlojis, jo neko sliktu nevienam neesmu darījis.»