Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VAKARA ZIŅAS: Grinberga meita paguva atlidot no Austrālijas, lai atvadītos no tēva

© F64

Piektdien, 29. aprīlī, simtiem ļaužu plūda uz Rīgas krematorijas lielo zāli, kur notika atvadīšanās no leģendārā latviešu estrādes mākslinieka Ojāra Grinberga. Tikai dažas dienas pirms pārstāja pukstēt Grinberga sirds, no Austrālijas atlidoja mākslinieka meita Dace Grinberga, kas, lai arī līdz pēdējam cerēja, ka tētim izdosies uzvarēt ļauno slimību, paguva no viņa atvadīties.

PNedomāja, ka tas notiks tik ātri

Tautā mīlētā dziedātāja Ojāra Grīnberga atvadu ceremoniju un bēres rīkoja Dace Grinberga kopā ar Ojāra sievu Rutu. Kamēr Rīgas krematorijas lielajā zālē ļaudis atvadījās no dziedātāja, fonā skanēja Ojāra Grinberga ieraksti, tās dziesmas, kuras saviļņoja tūkstošiem viņa talanta cienītāju. Dziedātāja mirstīgās atliekas tika guldītas Raiņa kapos, kur atdusas viņa māte.

Jau sešus gadus Ojāra Grinberga meita Dace, kurai bija paredzēta spoža dziedātājas karjera, jo meitene ne reizi vien uzstājusies kopā ar tēvu un ilgus gadus dziedājusi korī, par savu dzīvesvietu izvēlējusies tveicīgo Austrālijas pilsētu Pērtu. Dziedātājas karjeru gan Dace tur nav izveidojusi, bet darbojas auto industrijā. Sarunā ar »Vakara Ziņām« viņa stāsta, ka sākumā uz Latviju, lai apciemotu tēti un viņa trešo sievu Rutu, braukusi reizi divos gados, bet laikā, kad tētim pasliktinājusies veselība, braukusi ciemos katru gadu. Ceļš no Austrālijas līdz Latvijai ir tāls un nogurdinošs. Pavisam kopā 30 stundas, divas pārsēšanās.

Šā gada 11. aprīlī Dace izlidoja no Austrālijas, jo bija saņēmusi ziņu, ka tētim ir pasliktinājusies veselība. Vēl pērnā gada nogalē Ojārs Grinbergs sarunā ar »Vakara Ziņām« stāstīja, ka ļoti cieš no muguras sāpēm, taču vaina bija pavisam cita. Pirms vairākiem gadiem dziedātājam bija veikta operācija un bija izdevies apstādināt plaušu vēža attīstību, taču nu slimība strauji progresēja. Dace zināja, ka tētis ir smagi slims, taču līdz viņa pēdējam elpas vilcienam cerēja, ka viss nostabilizēsies un mīļais cilvēks dzīvos. Taču tā nebija lemts. «Es negaidīju tādu iznākumu. Neviens jau negrib pieļaut to sliktāko. Nedomāju, ka tas viss tik ātri notiks,» nosaka Dace. Šurp braucot, viņa bija ieplānojusi Latvijā uzturēties pāris nedēļas, bet viss mainījās, jo 22. aprīļa rīta Biķernieku slimnīcā pārstāja pukstēt Ojāra Grinberga sirds. «Man ir ļoti smagi. Visu laiku ar viņa sievu Rutu saņemam ārkārtīgi lielu atbalstu, zvanus un īsziņas, pat nespējam visiem atbildēt,» sarunā atklāj Dace.

Pāris saņēmis tēva svētību

Pāris dienas pirms bērēm Dace Grinberga devās uz lidostu «Rīga», kur sagaidīja no Austrālijas atlidojam savu mīļoto vīrieti Kameronu. Šajās smagajās dienās, kad Dace zaudējusi vistuvāko cilvēku, jo mamma Agnija jau pirms vairākiem gadiem devusies mūžībā, viņai nepieciešams atbalsts. No lidostas līdz pat automašīnai Dace visu laiku turējās draugam pie rokas.

Viņa stāsta, ka tētis pērn iepazinies ar Kameronu un atbalstījis meitas izvēli, dodot savu svētību abu savienībai. Ojāram paticis meitas draugs, kurš ar savu vienkāršību atstājis uz viņu labu iespaidu. Dziedātājs pārliecinājies, ka austrālieša temperaments īpaši neatšķiras no latviešu temperamenta. Arī Kameronam izveidojušās sirsnīgas attiecības ar draudzenes tēvu. «Sākumā gan tētim nepatika, ka es dodos prom no Latvijas. Taču, lai ko es darītu, tētis mani vienmēr atbalstīja. Mēs vienmēr viens par otru visu zinājām, jo sazinājāmies gan skaipā, gan reizēm sazvanījāmies,» stāsta Dace.