Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Lieni Gravu

© Liene Pētersone

Ceturtdien, 29. aprīlī, Dailes teātrī tika pasniegta «Dejas balva 2019–2020», kas ir augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā. Uz šo balvu pretendēja arī divi horeogrāfes Lienes Gravas darbi – laikmetīgās dejas izrāde/performance dejas valodā «Intervija ar Frānsisu Bēkonu» (nominācijā «Pārsteigums dejas mākslā») un Valmieras Vasaras teātra festivāla izrāde «pusOtrs» (nominācijā «Dejas iestudējums bērniem un jauniešiem»).

RADOŠĀ ENERĢIJA

«Šis laiks man ir ļoti radošs. Es esmu izveidojusi horeogrāfiju TV3 šova «Balss maskā» otrajai sezonai un Dailes teātra izrādei «Totāla izgāšanās» [režisors Intars Rešetins]. Šobrīd man ir sadarbība ar grupu «Prāta vētra», kurai top kaut kas pavisam jauns, un es strādāju arī pie savas izrādes Valmieras Vasaras teātra festivālam,» stāsta Liene, secinot, ka viņai šī sezona paiet nepārtrauktā radīšanas procesā.

KUSTĪBA

«Man ļoti svarīgi ir kustēties, un, kamēr sporta zāles ir slēgtas, es vismaz trīs reizes nedēļā mājās vingroju pati. Pavingrot, pakustēties, izstaipīties, pievērst uzmanību elpošanas vingrinājumiem - tas man ir ārkārtīgi svarīgi,» horeogrāfe uzsver, piebilstot, ka tad viņa gan fiziski jūtas labāk, gan garastāvoklis uzlabojas.

RĪTA RITUĀLS

«Mans ikrīta rituāls ir vismaz četrdesmit minūšu pastaiga ar manu mīļo suni Sibeliusu - tas ir ļoti labs veids, kā pamosties. Vienalga, cikos sākas mēģinājums, es rezervēju laiku šai rīta pastaigai. Ja vajag, pieceļos agrāk. Tas man ir ļoti, ļoti svarīgi, jo man nepatīk steigties. Man patīk nesteidzīgs rīta cēliens - pamosties, izdzert rīta kafiju, izstaigāties ar suni, izbaudīt rīta cēliena mieru un klusumu un vienlaikus pārdomāt dienā paveicamo,» stāsta Liene. Viņa sapratusi: pat ja ir jāatrisina kādi jautājumi, visas atbildes atnāk tieši rīta pastaigas laikā.

MŪZIKA

«Man ļoti svarīga ir mūzika, un parasti, braucot no mēģinājuma uz mēģinājumu, mašīnā klausos Latvijas Radio 3 - «Klasika»,» stāsta horeogrāfe, atklājot, ka šobrīd, veidojot izrādi Valmieras Vasaras teātra festivālam, viņa ļoti daudz klausās akadēmisko mūziku, jo tā pārsvarā skanēs jaunajā izrādē. Liene arī atklājusi sev kādu skaņdarbu, kas viņu ārkārtīgi iedvesmo - tas ir Georga Pelēča skaņdarbs «Plaukstošais jasmīns». «Ļoti iedvesmojoša un pacilājoša mūzika.»

GRĀMATAS

«Es ļoti daudz lasu grāmatas, un mani ļoti interesē arī latviešu autoru darbi,» saka Liene. Viņa nemēģina uzskaitīt savus mīļākos literāros darbus, jo to ir daudz, vien atklāj, ka tikko pabeigusi lasīt Jāņa Joņeva stāstu krājumu «Tīģeris».

FILMAS

No darbiem brīvajā laikā Liene skatās filmas un seriālus straumēšanas platformā «Netflix». Jaunākais seriāls, kura visas sērijas viņa noskatījusies vienā vakarā, bija 2020. gadā uzņemtā drāma «Unorthodox». «Ārkārtīgi labs un aizraujošs seriāls. Par sievieti, kura bēg no ļoti konservatīvas, radikālas ebreju kopienas. Tiešām ļoti izzinošs seriāls, kas ļauj iepazīties ar ebreju kultūru, paražām un ikdienas dzīvi.»

CEĻOŠANA

«Man ļoti patīk ceļot. Tagad, kad tas nav iespējams, es braucu izbaudīt Latvijas dabu. Parasti tas ir kopā ar Sibeliusu,» stāsta Liene. Viņa sapratusi, ka pastaigas dabā, esot prom no pilsētas, viņu ļoti nomierina un ir kā sava veida meditācija. «Tās atbrīvo no ikdienas stresa un raizēm, ļauj izvēdināt galvu, un tas man ir ļoti svarīgi.»

ZIEDI

«Puķes mājās vāzē ir viena no manām sievišķīgajām vājībām - tās mani tiešām ļoti iepriecina,» Liene pasmaida, sakot, ka visspilgtāk šī «vājība» izpaužas tieši šajā gadalaikā, kamēr ārā pavasaris vēl nav īsti jūtams, viņai ir svarīgi to ienest savās mājās. Tās ir tulpes un narcises, pirmie pavasara vēstneši, kas Lieni jo īpaši iepriecina, ļauj smaidīt un justies labi.

PIERAKSTU KLADE

Lienei patīk visu pierakstīt - ne tikai darbu grafiku, dažādas idejas un horeogrāfijas, bet arī sajūtas un emocijas. Un viņa tās neraksta modernajās viedierīcēs, bet gan ar roku savā pierakstu kladē, kas vienmēr somā ir līdzi. Bez sava blociņa uz mēģinājumu horeogrāfei būtu grūti aiziet. «Es neteiktu, ka tā ir dienasgrāmata, bet darbu plānotājs, kurā fiksēju arī kādas ļoti konkrētas savas emocijas, ko gribas paturēt un vēlāk atcerēties. Un ir reizes, kad es šīs lapas tiešām atveru un pierakstīto pārlasu.»

MELNAS KLEITAS

Vēl viena Lienes sievišķīgā vājība ir melnas kleitas, jo tieši tādās viņa jūtas vislabāk un īpaši sievišķīgi. Melnas kleitas viņas garderobē ir patiešām daudz gan ikdienai, gan svētku reizēm. «Kad tuvojas pirmizrāde un man gribas sevi palutināt un uzdāvināt ko jaunu, tad tā vienmēr ir kleita. Un tā vienmēr ir melna. Es uzskatu, ka katrai sievietei skapī jābūt melnai kleitai.»