Ukrainas kara 504. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 12. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20. Baidens uzsver, ka karam Ukrainā ir jābeidzas ar taisnīgiem nosacījumiem.

"Suverenitāte un teritoriālā vienotība - tie ir divi pīlāri mierīgām attiecībām starp valstīm," sacīja ASV līderis.

Viņš arī teica, ka 1991.gada 13.janvāra notikumi parādīja pasaulei, ka nekas nespēj apslāpēt Lietuvas brīvības liesmu. "Ir labi atgriezties Viļņā, valstī un reģionā, kas labāk nekā jebkurš cits zina brīvības pārveidojošo spēku. Jūs parādījāt pasaulei, ka vienotas tautas spēku nevar noliegt. Un kopā ar saviem brāļiem un māsām Igaunijā un Latvijā jūs palīdzējāt izbeigt šķelšanās laikmetu, izmantojot saiknes spēku," sacīja Baidens.

"Baltijas ceļš, nevis Berlīnes mūris, kļuva par Eiropas nākotnes simbolu. Un vēlāk, kad padomju tanki atkal centās liegt jums neatkarību, Viļņas ļaudis teica "nē, nē, nē". Un 1991.gada janvārī desmitiem tūkstošu pilsoņu, neapbruņoti un nepiekāpīgi, nāca pēc savas gribas un vienoti, lai aizstāvētu televīzijas torni, pasargātu Augstāko padomi un aizstāvētu brīvību," teica ASV prezidents.

21:02. Aizstāvoties pret Krievijas iebrukumu, Ukraina maksā augstu cenu, taču tās apņēmība apvieno pasauli, lai palīdzētu Ukrainai, trešdien Viļņā tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sacīja ASV prezidents Džo Baidens.

Viņš uzslavēja Ukrainas līderi par "milzīgo darbu" un apliecināja, ka "mēs gādāsim, lai jūs saņemtu to, kas jums nepieciešams".

19:22. Rietumi būs kopā ar Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, trešdien NATO samitā Viļņā paziņojis ASV prezidents Džo Baidens, piebilstot, ka Kijivas nākotne ir NATO.

G7 valstis - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Itālija, Kanāda un Japāna - trešdien apņēmās sniegt ilgstošu militāru atbalstu Ukrainai, lai palīdzētu tai cīnīties ar Krievijas armiju un pēc kara beigām nepieļautu iespēju, ka tas varētu atkārtoties.

17:33 Skaidra lēmuma trūkums par Ukrainas uzaicināšanu pievienoties NATO, kas tika demonstrēts notiekošajā Alianses samitā Viļņā, dod Putinam vēl vienu gadu, lai ar barbarisku karu mēģinātu piespiest mūsu valsts vadību pašai atteikties no šīs idejas. Par to 24. kanālā paziņoja militārais eksperts Romāns Svitans.

16:45 Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir daļēji panākumi ofensīvā Berdjanskas virzienā. Iniciatīva kaujas laukā ir mūsu aizstāvju rokās.

Kā nacionālā teletona ēterā sacīja Taurīdas virziena Aizsardzības spēku spīkers Valērijs Šeršens, Ukrainas bruņotie spēki izsit ienaidnieku no pozīcijām un virzās uz priekšu.

"Mēs sitam ienaidnieku, veicam pretbateriju kauju, atmīnējam. Gudrība saka, ka sapieri kustas lēni, bet nevajag viņus steidzināt. Ienaidnieks izrāda sīvu pretestību, mēs graujam un iznīcinām kaujas potenciālu.” sacīja Šeršens.

16:13 Trešdien, 12. jūlijā, pulksten 12:16 Zaporižjes apgabalā tika izsludināta gaisa trauksme, kas ilga nepilnas 20 minūtes. Šoreiz reģionālajam centram uzbrukts ar nezināma veida ierocis, raksta "Suspilnes Zaporožje" un "Ukrinform".

Zaporižjes mēra pirmais vietnieks Aleksandrs Vlasjuks sacīja, ka joprojām nav zināms ieroča veids, no kura ienaidnieks uzbruka pilsētai. Pēc viņa teiktā, sprādzienā cietuši seši cilvēki, trīs cilvēki ievietoti slimnīcā (tostarp bērns).

15:15 Pēc operatīvās komandas "Dienvidi" teiktā, ienaidnieks ir palielinājis raķešu nesēju klātbūtni jūrā. Papildus zemūdenei, kas ūdeņos parādījās 11. jūlijā, jūrā izgājusi fregate "Admiral Essen."

14:18 Rivnes reģionā sprādzienbīstamas ierīces uzspridzināšanas rezultātā gājuši bojā divi karavīri, vēl četri guvuši ievainojumus. Par to tika ziņots Hmeļņickas Valsts izmeklēšanas biroja teritoriālajā departamentā UNIAN.

"SBI darbinieki ir sākuši pirmstiesas izmeklēšanu par sprādzienbīstamas ierīces uzspridzināšanu Rivnes reģionā, kā rezultātā gāja bojā divi karavīri. Vēl četri guvuši dažādas pakāpes ievainojumus un ievietoti slimnīcā," pavēstīja Aģentūras pārstāve Jekaterina Gerasimuka. SBI reģionālā nodaļa Hmeļņickā.

13:48 "Favbet" fonds Ukrainas Bruņoto spēku artilērijas vienībai dāvināja apvidus automašīnu Mitsubishi L200.

Transportlīdzeklis tika nodots vienības rīcībā, kas veic kaujas uzdevumus valsts austrumos.

Šis ir 135. transportlīdzeklis, ko Ukrainas bruņotie spēki un citi aizsardzības spēki ar fonda palīdzību saņēmuši kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma.

12.50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Vācijas kanclers Olafs Šolcs vienojušies nodrošināt Ukrainu ar papildu zenītraķešu sistēmām "Patriot" un tām nepieciešamo munīciju, trešdien paziņojis Zelenskis. Vienošanās panākta Viļņā NATO samita laikā.

11.33. Ukrainas gaisa spēki naktī uz trešdienu virs Kijivas notriekuši 11 no 15 Krievijas raidītajiem uzbrukuma lidrobotiem "Shahed", platformā "Telegram" vēsta Ukrainas Gaisa spēki. Lidroboti lidoja no ziemeļaustrumiem. Pagaidām nav ziņu, ka tie būtu nodarījuši postījumus vai laupījuši dzīvību kādam cilvēkam.

11.05. Šodien, NATO samita Viļņā otrajā dienā, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis plāno cīnīties par drošības garantijām Ukrainai ceļā uz NATO, izriet no Ukrainas pirmās personas sacītā, ierodoties NATO samita norises vietā.

10.28. Jo vairāk Maskava izvērsīs karu Ukrainā, jo spēcīgāka būs NATO reakcija, alianses samita Viļņā otrajā dienā žurnālistiem uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš norādīja, ka vakardienas NATO dalībvalstu līderu tikšanās bija veiksmīga, secinot, ka NATO kļūst arvien stiprāka. Pēc premjera paustā, Somijas pievienošanās NATO un gaidāmā Zviedrijas kļūšana par 32.NATO dalībvalsti padara Baltijas jūras reģionu daudz drošāku.

09.16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 235 530 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 510 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4090 tankus, 7990 bruņutransportierus, 4402 lielgabalus, 674 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 415 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 310 helikopterus, 3726 bezpilota lidaparātus, 1271 spārnoto raķeti, 6978 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 647 specializētās tehnikas vienības.

07.11. Kolaboranti no krievu okupantu izveidotās Luhanskas apgabala administrācijas mēģina vienoties ar Kremli par iespēju evakuēties uz Krievijas teritoriju gadījumā, ja apgabals tiks atbrīvots no krievu okupācijas, paziņoja Ukrainas Nacionālās pretošanās centrs.

"Ukrainas Aizsardzības spēku uzbrukuma operācijas kontekstā kolaborantu centrs pagaidām okupētajā Luhanskas apgabala teritorijā cenšas saņemt drošības garantijas no Krievijas augstākās politiskās vadības gadījumā, ja reģions tiks atbrīvots no Krievijas okupācijas karaspēka," teikts paziņojumā.

00.10. Advokāts Rostislavs Kravets atbildēja uz jautājumu, kāda atbildība ir paredzēta par militārajam dienestam pakļauto ukraiņu nelikumīgu robežas šķērsošanu. Savā YouTube kanālā viņš paziņoja, ka šodien karastāvokļa laikā nepastāv juridisks aizliegums šķērsot robežu.

"Tā nav. Ukrainas konstitūcijas 33.pants skaidri nosaka, ka šādu aizliegumu un ierobežojumus var noteikt, bet tos nosaka tikai likumi. Ne ar Ministru kabineta lēmumiem, ne ar kādiem iekšējiem aktiem. Turklāt par to liecina plašā tiesu prakse šajā jautājumā,» sacīja Kravets.

Viņš apgalvo, ka faktiski vairāk nekā 90% Valsts robežsardzes lēmumu, ja pareizi iesniedz dokumentus tiesā, tiek atcelti.