Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Slavenākie latvieši pasaulē, Latvijas otro simtgadi sagaidot

© Scanpix, Vida Press, Instagram, F64 photo agency

Sagaidot Latvijas simtgades kulmināciju un sperot pirmos soļus nākamajā simtgadē, »Vakara Ziņas« ielūkojās ārzemju preses, mediju un pasaules foto banku materiālos un apkopoja spilgtākās latviešu personības, ar kurām pēdējos gados visbiežāk plašajā pasaulē asociē vārdu Latvija.

Klāt Latvijas simtgades svinību kulminācijas nedēļa, notikums nācijai, kuru savas dzīves laikā izdodas piedzīvot, izjust un nosvinēt ne visām paaudzēm. Viens no spēcīgākajiem svētku sagaidīšanas idejiskajiem moto ir bijis, ka tu, es - mēs visi esam Latvija, uzsverot svarīgāko, ka pasaules mērogos mazās Latvijas lielākais dārgakmens vienmēr ir bijis un paliks tieši cilvēks. Mazliet pārfrāzējot zināmo teicienu «pasaki man, kas ir tavi draugi, un es pateikšu, kas esi tu», visā plašajā pasaulē Latvijas vārdu izdzirdēja un iepazina, pateicoties talantīgiem, drosmīgiem un izciliem latviešiem.

Mūsu mazās valsts vārdu pasaulē nesuši lieli talanti - latviešu ceļotājs Aleksandrs Laime, kurš kājām sasniedza Anhela ūdenskritumu Venecuēlā un latviskos vārdos nosauca upes, krokodilu mednieks Austrālijā - Arvīds Blūmentāls, kurš dzīves laikā esot nomedījis 40 000 krokodilu un ir slavenās filmas «Krokodils Dandijs» galvenā varoņa prototips, džinsu izgudrotājs Džeikobs Deiviss, kurš savu ideju piedāvāja kompānijai «Levi Strauss» un tā 1873. gadā patentēja stingrā auduma bikses ar metāla kniedēm, latviešu izcelsmes amerikāņu fiziķis, kurš 1962. gadā izgatavoja vienu no pirmajām hologrammām - Juris Upatnieks, izgudrotājs Valters Caps, kurš 30. gados izgudroja pasaulē pirmo miniatūro fotokameru «Minox», ko ražoja rūpnīcā VEF, mūsdienu mākslas zvaigznes Marks Rotko, Vija Celmiņš, viena no visu laiku izcilākajām basketbolistēm ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē - Uļjana Semjonova un vēl citi talanti.

  • Kristaps Porziņģis (23) - basketbola zvaigzne
Pēdējos gados slavenākais latvietis ASV, ārzemju preses mīlulis un sociāla tīkla «Instagram» populārākā latviešu zvaigzne (1,6 miljoni sekotāji) ir basketbolists Kristaps Porziņģis, kas dzimis un audzis Liepājā.

Latviešu basketbolists spēlē spēka uzbrucēja pozīcijā un pašlaik (2018) pārstāv Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Ņujorkas «Knicks», kas spēlētāju kā ceturto izvēlējās 2015. gada NBA draftā. Pēc pirmās sezonas tika iekļauts NBA sezonas debitantu simboliskajā pirmajā izlasē. Pērn Porziņģis bija NBA rezultatīvāko spēlētāju pirmajā piecniekā un tika uzskatīta par vienu no daudzsološākajām basketbola zvaigznēm pasaulē par spīti tam, ka viņš ir tikai 22 gadus vecs.

ASV prezidents Donalds Tramps tūlīt pēc stāšanās amatā, pateicoties Latvijas valstij par apsveikumu, pat rakstīja: «Šodien es ar lepnumu varu vēlreiz apliecināt, ka ASV paliks nelokāms Latvijas draugs un sabiedrotais. Un atļausiet man piebilst kā Ņujorkas «Knicks» fanam, ka es ļoti augstu novērtēju Latvijas basketbola zvaigznes Kristapa Porziņģa ieguldījumu.»

Šī gada februārī Latvijas basketbolists pārrāva ceļgala krusteniskās saites. Slavenās komandas treneris norādījis, ka viņam nav precīzas informācijas par Porziņģa iespējamo atgriešanās laiku basketbola laukumā.

»Vakara Ziņas« novēl sportistam Latvijas jaunajā simtgadē ātrāku atveseļošanos un atgriešanos pasaules basketbola olimpā, turpinot godam nest Latvijas vārdu pasaulē.

https://www.instagram.com/p/BW-7A2yjMQP/

  • Mairis Briedis (33) - boksa zvaigzne

Slavenākais latviešu bokseris pasaulē, pēdējos gados dēvēts arī par «latviešu Lāčplēsi» - Maris Briedis. No 2017. gada aprīļa līdz 2018. gada janvārim pasaules čempions Pasaules Boksa padomes (WBC) un pašreizējais čempions IBA versijā. Ar boksu sāka nodarboties 14 gadu vecumā, tad Briedis pievērsās kikboksam un 16 gadu vecumā kļuva par Latvijas čempionu kikboksā, saglabājot titulu no 2002. līdz 2010. gadam. Vēlāk Mairis atgriezās boksā un no 2008. līdz 2011. gadam bija arī Latvijas čempions boksā. 2014. gadā Briedis Latvijas iedzīvotāju balsojumā tika atzīts par Eiropas gada cilvēku Latvijā.

Viņš arī saņēmis valsts augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni. Līdztekus savai profesionālajai boksa karjerai viņš ir piecu bērnu tētis. Briedis turpināja strādāt Valsts policijas Speciālo objektu apsardzes pārvaldē par inspektoru, pirms cīņām ņemot bezalgas atvaļinājumu.

Šā gada aprīli Dortmundē Briedis uzvarēja Vācijas bokseri Marko Huku un izcīnīja Pasaules Boksa padomes pasaules čempiona jostu, kas uzskatāms par vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē. Savukārt septembra nogalē «Arēnā Rīga» vairāk nekā 11 000 skatītāju klātbūtnē Briedis uzveica Kubas bokseri Maiku Peresu, aizstāvot savu čempiona titulu. 10. novembrī Čikāgā Briedis uzsāka savu otro Pasaules boksa supersērijas sezonu, kurā spēkojās ar Vācijas pārstāvi Noelu Gevoru. Lāčplēša dienas agrā rītā Briedis pēc punktiem pieveica savu pretinieku un ieguva dimanta jostu.

  • Laila Robins (59) - slavenākā latviete Holivudā

Lailu Robinu jeb Robiņu uzskata par vienu no veiksmīgākajām un panākumiem bagātākajām latviešu izcelsmes ASV teātra, TV un kino aktrisēm Holivudā. Lai gan viņa ir dzimusi Sentpolā Minesotas štatā, abi vecāki ir latvieši - ķīmiķis Jānis Robiņš un viņa sieva Brigita (dzimusi Švarca). Kopā ar vecākiem Laila pirmo reizi apmeklēja Latviju jau 1982. gadā.

Viņa mācījusies Jeila universitātes drāmas skolā un Viskonsīnas universitātē Oklērā. 59 gadus vecās aktrises kontā ir gan veiksmīga darbība dažādos teātros, gan atzinības un balvas, bet filmēties Holivudā viņa sāka 1987. gadā, piedaloties komēdijā «Lidmašīnas, vilcieni un mašīnas», kurā galveno lomu atveidoja Stīvs Martins.

Lielākos panākumus guvusi ar savām teātra lomām izrādēs «Venēcijas tirgonis», kā arī TV seriālā «Soprano ģimene», kurā viņa tēloja Līviju Soprāno. 2004. gadā piedalījusies vienā seriāla «Sekss un lielpilsēta» sērijā kopā ar vēl vienu izcilu latviešu izcelsmes personību Holivudā - Mihailu Barišņikovu. Pēdējos gados atveidojusi nozīmīgas otrā plāna lomas kulta seriālā «Svešais starp savējiem» jeb «Homeland» un «Ilūzija».

Kādā intervijā laikrakstam «Diena» aktrise atzinās: «Man šķiet, ka kaut kur dziļumā manī mīt kultūras dvēsele, kas nāk no Latvijas. Esmu tik laimīga, ka latviešu lietas bērnībā bija ap mani.» Viņa arī labprāt par savu tēvzemi stāsta Holivudas TV šovos un citu plašsaziņas līdzekļu intervijās.

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv