Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Cenu kāpuma dēļ iedzīvotāji rūpīgāk salīdzina medikamentu cenas aptiekās

© Oksana Džadana/ F64

Saistībā ar cenu kāpums nekompensējamo medikamentu sektorā iedzīvotāji vairāk salīdzina cenas ne tikai līdzvērtīgiem medikamentiem, bet arī dažādos aptieku uzņēmumos, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA) izpilddirektore Kristīne Jučkoviča.

Viņa skaidroja, ka šogad pirmais pusgads farmācijas, konkrētāk, aptieku nozarē aizvadīts rēķinot, plānojot un pārplānojot izdevumus, lai sagatavotos jau esošajam un vēl gaidāmajiem energoresursu cenu kāpumiem, kam sekos arī neizbēgams izdevumu pozīcijas kāpums farmaceitu un citu aptiekā strādājošo atalgojumu segmentā.

Jučkoviča norādīja, ka tas ir arī nozares galvenais izaicinājums šā gada otrajam pusgadam.

"Tāpat ir noticis arī pagaidām plūdens medikamentu cenu kāpums nekompensējamo medikamentu sektorā, kas, protams, ietekmējis iedzīvotāju paradumus - daudzkārt iedzīvotāji salīdzina cenas ne tikai līdzvērtīgiem medikamentiem, bet arī savstarpēji dažādos aptieku uzņēmumos," teica Jučkoviča, norādot, ka cenu salīdzināšanai tiek izmantoti arī interneta resursi, jo lielākā daļa aptieku uzņēmumu atvēruši arī speciālas vietnes internetā.

Pēc viņas teiktā, pieaudzis arī medikamentu piegādes uz mājām pakalpojuma īpatsvars.

Jučkeviča pauda, ka nozares uzņēmumi aicinājuši ministriju ļaut tirgum noregulēt pašām sevi, neradot mākslīgus ierobežojumus, veidojot jaunus normatīvus, tādējādi pārregulējot vienu segmentu, bet neveidojot skaidru redzējumu nozarē kopumā.

Prognozējot nākamo pusgadu, asociācijas vadītāja skaidroja, ka līdzīgi kā Covid-19 veselības aprūpes krīzes laikā, neņemot vērā ārējos apstākļus, aptiekas savu darbu paveiks.

Jučkoviča norādīja, ka vienlaikus aptieku uzņēmumi strādās pie pakalpojumu klāsta pieauguma. "Tā kā iepriekš saņemti signāli, ka varētu tikt atjaunota vai radīta no jauna elektroniskās veselības sistēma, aptieku informācijas tehnoloģiju departamenti gaida, lai piemērotu jaunus tehniskos risinājumus," norādīja LFAA izpilddirektore.

Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija ir nevalstiska organizācija, kas dibināta 2008.gadā kā Aptieku īpašnieku asociācija. Kopš 2021.gada maija tā darbojas kā Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija. Asociācijā darbojas SIA "BENU Aptieka Latvija", SIA "Apotheka", AS "Sentor Farm Aptiekas" un SIA "Latvijas aptieka".