Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Kanāda Latvijā šogad izvietos 15 "Leopard 2" tankus ar atbalstošo personālu

© Dāvis Ūlands/F64

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) trešdien vizītē uzņems Kanādas parlamenta aizsardzības komisijas pārstāvjus, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija.

Tikšanās laikā plānots pārrunāt Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā palielināšanu no bataljona līdz brigādes līmenim, kā arī Latvijas ieguldījumu nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu sabiedrotajiem, t.sk. izveidojot jaunu militāro poligonu "Sēlija".

Šī gada jūlijā Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece un Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda Ādažu militārajā bāzē parakstīja ceļa karti, iezīmējot jau sasniegto, kā arī nosakot turpmākos soļus Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā palielināšanai no bataljona līdz brigādes līmenim.

Ceļa karte nosaka, ka pakāpeniski tiks palielināts pastāvīgi izvietoto NATO spēku un ekipējuma apmērs Latvijā. Savukārt Latvija apliecina savu apņemšanos ieguldīt resursus turpmākai nacionālo aizsardzības spēju celšanā un nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu sabiedrotajiem, tostarp, izveidot jaunu militāro poligonu "Sēlija". Plānots, ka brigāde savu pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026.gadam.

Papildus tam Kanāda Latvijā šogad izvietos 15 "Leopard 2" tankus ar atbalstošo personālu, kas ir būtisks solis militārās klātbūtnes paaugstināšanā reģionā.

Kopš 2017.gada Latvijā izvietota NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, un šobrīd tā sastāv no vairāk nekā 1700 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Melnkalnes, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas, Islandes un Ziemeļmaķedonijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā. Līdz ar ko, tā ir kļuvusi par vismultinacionālāko NATO militāro vienību.

Ikdienā Nacionālie bruņotie spēki ar sabiedroto karavīriem piedalās kopīgās militārās mācībās, tādējādi uzlabojot spēju kopīgi efektīvi reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Kanāda ir cieša Latvijas sabiedrotā un abas valstis vieno kopīgs skatījums uz demokrātiju, drošību un militāro sadarbību. Kanāda bija viena no pirmajām NATO valstīm, kas 2004.gadā ratificēja Latvijas iestāšanos aliansē.