Tadžikistānas televīzija ignorēs Salatēti

© Scanpix

Lai gan Tadžikistānas iedzīvotāju vairākums ir musulmaņi, Jaungadu viņi gadiem ilgi sagaidījuši pēc padomju tradīcijām – ar Salatēta un Sniegbaltītes piedalīšanos. Šogad televīzijas svētku pārraidēs šie personāži tiks ignorēti, jo tie esot sveši vietējai kultūrai un nacionālajām tradīcijām.

Par to pavēstījis valdības pakļautībā esošās valsts televīzijas un radioraidījumu komitejas vadītājs Sadidali Sidikovs. Viņš īpaši uzsvēris, ka šāds lēmums nav pieņemts valdībā – tā esot pašu valsts televīzijas kanālu vadītāju iniciatīva. «Šajos tēlos nav nekā slikta, taču tiem nav nekāda sakara ar mūsu nacionālajām un kultūras tradīcijām. Svētku raidījumos mēs gatavojamies likt uzsvaru uz nacionālo pasaku tēliem,» skaidrojis komitejas vadītājs. Viņš piebildis, ka pēc iespējas mazāk tiks demonstrētas arī svētku egles ar rotājumiem, televīzijā redzamie svētku galdi būs klāti saskaņā ar musulmaņu tradīcijām, bez alkohola.

Krievijas mediji gan aizrāda, ka ir diezgan absurdi runāt par musulmaņu valsts nacionālajām tradīcijām Jaungada sagaidīšanā. Islāma pasaulei tie tāpat ir sveši svētki – neatkarīgi no tā, vai par galvenajiem personāžiem tiek izvēlēti Salatētis ar Sniegbaltīti vai tadžiku tautas pasaku varoņi. Turklāt galvaspilsētas Dušanbe centrālajā laukumā jau uzstādīta 22 metrus augsta izpušķota svētku egle un Jaungada koncertā, kas notiks šajā laukumā, neiztiks arī bez Salatēta un Sniegbaltītes līdzdalības un šampanieša atkorķēšanas, sākoties jaunajam gadam. «Televīzijas allaž tiešraidēs pieslēdzas svinībām, un interesanti, kā tās izvairīsies no svētku nevēlamo aspektu demonstrēšanas,» spriež aģentūra Asia-Plus.

Svarīgākais