Uz nra.lv
 

8 veselīgākie augļi un ogas vasaras sezonā

Uzturs 30.jūlijs 2023
 
pexels.com
Vasara ir īstais laiks, lai baudītu gardus un vitamīniem bagātus augļus un ogas. Noskaidro, kuri augļi un ogas ir visveselīgākie un vitamīniem bagātākie vasaras sezonā! Šie sezonālie augļi būs arī visgardākie tieši vasaras laikā!

pexels.com

1. Mellenes

Nogatavošanās: Mellenes ir gatavas lietošanai, kad tās ir viendabīgā indigo krāsā.

Uzglabāšana: Nemazgātas mellenes ir iespējams uzglabāt 5 līdz 7 dienas, noslēgtā traukā, ledusskapī. Mellenes ātri sabojāsies, ja tiks nomazgātas vai atstātas istabas temperatūrā.

Labās īpašības: Mellenes ir bagātas ar antioksidantiem. Ar antioksidantiem bagātākas ir meža mellenes, nevis lielogu mellenes. Ogās esošie antioksidanti palīdz stiprināt imunitāti un mazināt saaukstēšanās riskus.

pexels.com

2. Vīnogas

Nogatavošanās: Vīnogas ir gatavs brīdi, kad tās stingri turas klāt pie kātiņa un oga ir gludas formas. Tumšās vīnogas ir gatavas, kad ir ieguvušas tumšu nokrāsu, savukārt zaļās tad, kad ir dzeltenīgā tonī.

Uzglabāšana: Vīnogas var uzglabāt gan mazgātas, gan nemazgātas. Ievietojot tās slēgtā traukā un to ieliekot ledusskapī, vīnogas var uzglabāt pat nedēļu.

Labās īpašības: Vīnogas satur resveratrolu. Šī aktīvā viela ir ļoti spēcīgs antioksidants, kas visbiežāk ir sastopams sarkanajās un violetajās vīnogās. Šīs vīnogas ir ļoti labas sirdij un asinsvadiem.

pexels.com

3. Kivi

Nogatavošanās: Kivi būs gatavi, ja tos viegli paspiežot, tie būs vidēji mīksti. Vēl viens veids, kā pārbaudīt vai kivi ir gatavi, to paberzējot un pasmaržojot, ja auglis smaržo, tad tas ir gatavs.

Uzglabāšana: Ja kivi ir iegādāts negatavs, to var nogatavināt, atstājot istabas temperatūrā un nogaidot pāris dienas. Procesu var paātrināt ievietojot kivi vienā auduma maisiņā kopā ar ābolu. Brīdi, kad kivi ir nogatavojies, to nepieciešams ievietot plastmasas maisiņā un ielikt ledusskapī. Tur augli varēs uzglabāt vismaz nedēļu.

Labās īpašības: Kivi ir ne tikai bagāts ar antioksidantiem, bet arī C vitamīnu. Kivi satur vairāk C vitamīna nekā apelsīns. Šis auglis arī ir ļoti labs tiem cilvēkiem, kuri seko līdzi dienā uzņemtajam kaloriju daudzumam. Viens vidēji liels kivi satur aptuveni 56 kalorijas.

pexels.com

4. Citroni un laims

Nogatavošanās: Vislabākie citroni un laimi ir tādi, kuri ir spilgti dzeltenā vai zaļā krāsā, ar gludu un plānu miziņu. Tos viegli saspiežot, tie nav mīksti. Nelieli brūni plankumiņi uz miziņas neietekmē augļu kvalitāti.

Uzglabāšana: Citronus un laimus nepieciešams uzglabāt istabas temperatūrā, tumšā vietā. Šādi augļus ir iespējams uzglabāt līdz pat nedēļai, savukārt ievietojot tos ledusskapī tie saglabās svaigumu līdz pat divām nedēļām.

Labās īpašības: Citroni un laimi satur fitovielu limonoīdus, kuriem piemīt pretvīrusu īpašības.

pexels.com

5. Persiki

Nogatavošanās: Persiki būs gatavi, ja tiem piemītīs viegls šo augļu aromāts. Gatavi persiki būs dzeltenā vai krēmkrāsas tonī.

Uzglabāšana: Negatavus persikus ieteicams uzglabāt istabas temperatūrā. Brīdi, kad augļi ir nogatavojušies, tos labāk ir ievietot ledusskapī. Tādējādi tiks paildzināts to "mūžs". Gatavus persikus ieteicams apēst divu līdz trīs dienu laikā.

Labās īpašības: Persiki ir bagāti ar vairākām vērtīgām uzturvielām. Šajos augļos ir ļoti daudz C vitamīns, beta-karotīns. Tas ir labs šķiedrvielu un kālija avots.

pexels.com

6. Avenes

Nogatavošanās: Avenes ir gatavas, kad tās ir ieguvušas vienmērīgu krāsu, atbilstošu formu. Pie tām ogām, kurām stipri turas klāt "micīte", tās ir vēl negatavas.

Uzglabāšana: Šīs ogas ir ieteicams uzglabāt ledusskapī. Vislabāk tās ir novietot uz papīra dvieļa, vienā kārtā, tā, lai tās nesaspiežas. Pa virsu ieteicams uzklāt samitrinātu papīra dvieli. Ogas ieteicams apēst divu dienu laikā.

Labās īpašības: Avenes ir veselībai ļoti vērtīgas ogas. Šīs ogas satur visvairāk šķiedrvielu, salīdzinājumā ar citām ogām. Tase aveņu satur aptuveni astoņus gramus šķiedrvielu.

pexels.com

7. Zemenes

Nogatavošanās: Tās ogas, kuras ir vienmērīgi spilgti sarkanā krāsā, izdala patīkamu aromātu, visnotaļ būs gatavas. Labām ogām vajadzētu būt ne pārāk mīkstām, ne stingrām.

Uzglabāšana: Zemenes ieteicams uzglabāt līdzīgi kā avenes, taču šīs ogas var ievietot arī slēgtā traukā. Ieteicams tās uzglabāt vienā kārtā. Zemenes ilgāk saglabāsies svaigas, ja tās tiks uzglabātas nemazgātas. Ievietojot zemenes ledusskapī tās var uzglabāt aptuveni divas līdz trīs dienas.

Labās īpašības: Zemenes ir ļoti labs C vitamīna avots. Šīs ogas salīdzinājumā ar citām, satur visvairāk organismam un imunitātei nepieciešamo C vitamīnu.

pexels.com

8. Arbūzs

Nogatavošanās: Arbūzs būs gatavs, ja tā miza būs viegli blāvā krāsā, nespīdīga. Savukārt arbūza apakšpusei ir jābūt viegli dzeltenā krāsā. Lai noteiktu vai arbūzs ir gatavs, var arī ar pirkstu uzsist pa to. Ja skaņa būs dobja, tad arbūzs būs gatavs.

Uzglabāšana: Arbūzu ledusskapī var uzglabāt līdz vienai nedēļai. Aukstums palīdzēs arbūza mīkstumam neizžut.

Labās īpašības: Arbūzs satur vērtīgās aminoskābes un citrulīnu. Aminoskābēs esošais arginīns palīdzēs uzlabot asinsriti.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija