Lieldienas ir laiks, kad svētku galds jāklāj bagātīgi, uz tā liekot dažādus ēdienus. Kas gan var būt labāks par maizīti, kas ir ar pašas rokām un mīlestību cepta? Ievies ēdienu klāstā pavasarīgas vēsmas un pagatavo brīnumgardu maizīti. Dzīvesstila blogere Kristīne Šeiko piedāvā maizi papildināt ar saulespuķu dīgstiem un sieru, piešķirot tai īpašu garšu un smaržu.
Starptautiskais interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmums "Gemius" aptaujājis Latvijas interneta lietotājus par iemīļotāko Lieldienu olu krāsošanas metodi. Noskaidrots, ka 88 procenti respondentu iecienījuši olas krāsot pēc senču metodes – ar sīpolu mizām, pievienojot dažādas dabas veltes un dabīgas krāsvielas.
Jau šajā nedēļas nogalē svinēsim Lieldienas – tiks kārtas šūpoles, krāsotas olas un klāts svētku galds, tāpēc aktuāls būs arī jautājums par to, ko likt svētku galdā? Par klasiskajām Lieldienu receptēm nav zināms daudz – daži cep saldo Lieldienu maizi jeb kuliču, citi gatavo biezpiena desertu – pashu. Ja šoreiz svētku galdā kārojas ko mūsdienīgi un, iespējams, vēl nebijušu, konditore Inese Meldere iesaka divas lieliskas un gardas ēdienu receptes.
Brīvo dienu Lieldienās ir gana daudz, var paspēt gandrīz vai visu – būt ģimenē, nokrāsot olas, uzvarēt vai zaudēt olu kaujās, aiziet uz kādu koncertu, kā arī paveikt kādu no latviešu tautas rituāliem, lai auglīgs un veiksmīgs šis gads.
Pirms Lieldienu brīvdienām brūno olu cenas, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, samazinājušās par aptuveni 10%, savukārt baltajām olām cenu kritums ir par 20%, informēja mazumtirgotāju "Maxima Latvija" un "Elvi Latvija" pārstāvji.
Lieldienas ir gaidītākie pavasara svētki, kuros varam veltīt laiku saviem tuvajiem un mīļajiem. Pašmāju slavenības sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj, kādas ir viņu ģimenes tradīcijas, atzīmējot šos svētkus.
Teju katrā ģimenē no paaudzes paaudzē tiek nodotas Ziemassvētku galda rotāšanas tradīcijas, taču Lieldienu galda dekorēšanai tiek pievērsts krietni mazāk uzmanības. "Ikea" Interjera dizaina nodaļas vadītāja Baiba Freija dalās ar ieteikumiem, kā viegli izgreznot Lieldienu galdu atbilstoši savai gaumei un mājas iekārtojuma stilam.
Lieldienas ir ģimeniski svētki, kuros var ne tikai krāsot, ēst un dāvināt olas, bet arī pašus mazākos svētku gaidītājus iepriecināt ar tematiskām dāvanām. Ielūkojies mūsu apkopotajos padomos un pārsteidz mazos ķiparus ar mīlestību gatavotām dāvaniņām!
Lieldienu brīvdienas ir laiks, kad tiek veikti pirmie dārza darbi, atklāta grila sezona, un iedzīvotāji izbauda siltos laikapstākļus! Lai šos pavasara svētkus nesabojātu dažādi nelaimes gadījumi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus neaizmirst par savu un apkārtējo cilvēku drošību, svinot svētkus iekštelpās un atpūšoties brīvā dabā.
Laikā, kad nemainīgais tik izteikti piekāpjas mainīgajam (skat – pat Eiropas kopdzīves un arī – atsevišķas Latvijas sabiedrības kopdzīves uztverē), vietā pajautāt – vai mēs maz vairs jūtam tuvību, piemēram, starp vārdiem «ciest» un «svinēt Lieldienas».
Latvijas iedzīvotāji ikdienā priekšroku dod brūnām olām, lai gan to vērtība ir tieši tāda pati kā baltajām olām. Izņēmums ir Lieldienas – tad strauji pieaug pieprasījums pēc baltajām, lai arī tās ir dārgākas nekā brūnās māsas. Kaut arī gada laikā olas sadārdzinājušās teju par piektdaļu, veikalnieki uz Lieldienām sola olu cenu noturēt pagājušā gada līmenī vai atsevišķi tirgotāji – pārdot lētāk nekā citus gadus.
Lieldienās var krāsot ne tikai olas, bet arī glīti izdekorēt cepumus svētku noskaņās. Kopā ar mazajiem ķipariem izcep gardus cepumus un ļauj viņiem tos izrotāt pēc sirds patikas! Tā būs gana radoša un ģimeniska aktivitāte.