FOTO: modes eksperte Indra Salceviča drosmīgi parāda psoriāzes skarto ādu

© Ekrānuzņēmums no Instagram

Pazīstamā latviešu modes eksperte Indra Salceviča, kura jau iepriekš nav baidījusies atklāt, ka sirgst ar psoriāzi, parādījusi, kā tā ietekmējusi blogeres roku ādu.

"Ķermeniski pozitīva attieksme pret sevi neaizmiglo prātu un neliek noliegt savas problēmas. Tā nav vairogs vai problēmu noliegšanas slēpnis. Tas ir domāšanas virziens, kurš uzrušina labvēlīgu augsni jaunām zināšanām ceļā uz personīgo izaugsmi un transformācijām!

Man tā ir arī spēja pieņemt savu ādu, citu cilvēku viedokļus, kā arī nenosodīt savām vērtībām neatbilstošas citu cilvēku izvēles un būt tolerantai pret ikvienu sabiedrības locekli," atklāta ir Indra.
View this post on Instagram

A post shared by Indra Salcevica (@indrasalcevica) on

Psoriāze jeb zvīņēde ir hroniska, autoimūna saslimšana, kas izraisa ādas, nagu un locītavu bojājumus, izmainot ādas šūnu dzīves ciklu. Psoriāze skar aptuveni 2-3% pasaules iedzīvotāju jeb aptuveni 120 miljonus cilvēku, Latvijā no psoriāzes cieš ap 38 tūkstošiem iedzīvotāju. Diemžēl saslimt var jebkurš, psoriāze vienādi bieži var parādīties gan vīriešiem, gan sievietēm, pie kam dažādos vecumos.

Slimības izraisītāji var būt dažādi - ģenētiski, imunoloģiski, apkārtējās vides izraisīti vai psiholoģiski. Lai arī ģenētikai ir sava loma un tā tiek uzskatīta par vienu no riska faktoriem, tomēr saslimšana neizpaužas katrā paaudzē. Psoriāzes provocējošie momenti ir dažādi, taču slimības precīzais cēlonis joprojām nav zināms. Starp faktoriem ir stress, dažādas infekcijas, vielmaiņas traucējumi, paaugstināts holesterīna līmenis un citi.

Psoriāze nav infekciju izraisīta slimība. Lai arī bojātie ādas laukumi vizuāli izskatās biedējoši, psoriāze nav lipīga, un ar to nevar saslimt kontaktējoties. Tāpēc baidīties no saskarsmes ar tiem, kuri sirgst ar šo kaiti, nav pamata - psoriāzi nevar nodot tālāk ne sarokojoties, nedz lietojot kopīgus sadzīves priekšmetus vai kā citādi.