Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Biedējošā diagnoze – psoriāze: populārākie mīti un fakti

© pixabay.com

Lai arī no psoriāzes cieš 2% Latvijas iedzīvotāju, ir pieejamas speciālistu konsultācijas, kā arī informācija dažādos tiešsaistes avotos, joprojām sabiedrībā valda daudz mītu un kļūdainu pieņēmumu. Kas ir šī slimība, kā izpaužas, un kādēļ ar to saistās tik daudz stereotipu un aizspriedumu, skaidro dermatologs Raimonds Karls.

Psoriāze jeb zvīņēde ir hroniska, autoimūna saslimšana, kas izraisa ādas, nagu un locītavu bojājumus, izmainot ādas šūnu dzīves ciklu. Psoriāze skar aptuveni 2-3% pasaules iedzīvotāju jeb aptuveni 120 miljonus cilvēku, Latvijā no psoriāzes cieš ap 38 tūkstošiem iedzīvotāju. Diemžēl saslimt var jebkurš, psoriāze vienādi bieži var parādīties gan vīriešiem, gan sievietēm, pie kam dažādos vecumos.


Mīts # 1: psoriāze ir ādas slimība
Šis ir pats populārākais mīts. Psoriāze ir autoimūna sistēmiska slimība jeb visa organisma saslimšana, kur āda ir tikai slimības redzamā izpausme, jo tās simptomi visuzskatāmāk ir redzami tieši uz ādas: sarkani, niezoši plankumi ar sudrabotām plēksnēm, sausa, saplaisājusi āda, kas var asiņot, nieze, dedzināšana, sabiezējuši vai rievaini nagi. Tomēr vairāk nekā trešdaļai cilvēku, kas cieš no ādas psoriāzes, attīstās arī psoriātiskais artrīts, kad slimība skar arī locītavas, kas ārēji izpaužas kā pietūkušas, sāpīgas un stīvas locītavas. Bieži vien sāpes locītavās parādās kā pirmie simptomi, vēl pirms ādas bojājumiem.

Mīts #2: psoriāze ir iedzimta
Slimības izraisītāji var būt dažādi - ģenētiski, imunoloģiski, apkārtējās vides izraisīti vai psiholoģiski. Lai arī ģenētikai ir sava loma un tā tiek uzskatīta par vienu no riska faktoriem, tomēr saslimšana neizpaužas katrā paaudzē. Psoriāzes provocējošie momenti ir dažādi, taču slimības precīzais cēlonis joprojām nav zināms. Starp faktoriem ir stress, dažādas infekcijas, vielmaiņas traucējumi, paaugstināts holesterīna līmenis un citi.

Mīts #3: psoriāze ir lipīga
Psoriāze nav infekciju izraisīta slimība. Lai arī bojātie ādas laukumi vizuāli izskatās biedējoši, psoriāze nav lipīga, un ar to nevar saslimt kontaktējoties. Tāpēc baidīties no saskarsmes ar tiem, kuri sirgst ar šo kaiti, nav pamata - psoriāzi nevar nodot tālāk ne sarokojoties, nedz lietojot kopīgus sadzīves priekšmetus vai kā citādi.

Mīts #4: psoriāzei nav blakņu
Psoriāze ir smaga slimība, kas skar visu organismu, tāpēc psoriāzes pacientiem ir daudz lielākas iespējas saslimt arī ar citām nopietnām saslimšanām, piemēram, psoriātisko artrītu, dažādām acu slimībām, augstu asinsspiedienu, sirds asinsvadu saslimšanām, diabētu, kā arī dažādām citām autoimūnām slimībām. Psoriāze var arī būtiski ietekmēt slimnieka psiholoģisko stāvokli, veicinot zemu pašapziņu, depresiju un sociālu izolāciju.

Mīts #5: psoriāze ir vecu cilvēku slimība
Mūsdienās ar autoimūnās sistēmas bojājumiem saskaras arvien jaunāki cilvēki, kas nozīmē, ka arī psoriāze var skart cilvēkus jebkurā vecumā, tostarp arī bērnus. Lai arī valda priekšstats, ka ar psoriāzi vairāk slimo vīrieši. Pasaules Veselības organizācijas pētījums apstiprina, ka psoriāze nešķiro cilvēkus nedz pēc vecuma, nedz dzimuma. Psoriāze būtiski ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti un var izraisīt invaliditāti cilvēkiem darbaspējīgā vecumā.