Ekonomists skaidro, kā sankcijas pret Krieviju izjutīs Latvijas iedzīvotāji

© Oksana Džadana/F64

Ekonomists Gundars Bērziņš, viesojoties kanāla TV24 raidījumā "Preses klubs" atbildēja uz jautājumu, kā sankcijas pret Krieviju izjutīs Latvijas iedzīvotāji.

Viens no variantiem ir iespēja, ka pilnībā tiek apturēts imports un eksports, par sankcijām saka ekonomists, piebilstot, ka šis ir galējais variants sankcijām.

"Mēs izjutīsim tā, ka, pirmkārt, tas ir tranzīts. Otrkārt, mums ir tirdzniecības bilance - vienā virzienā miljards, otrā virzienā gandrīz divi miljardi. Tie ir seši līdz astoņi procenti no kopējās Latvijas importa - eksporta bilances, kas nav maz," pauž ekonomists.

Viņš atzīmē, ka iedzīvotāji to izjutīs caur inflāciju, jo energoresursu cenas noteikti pieaugs.

G.Bērziņš arī norāda, ka uzņēmumiem jau tagad būtu ļoti uzmanīgi jāparrauga naudas pārvedumi - kas ir maksātāji, vai pārvedumi atbilst visiem drošības pasākumiem. "Jābūt ļoti uzmanīgiem, no kurienes tagad nāk nauda par precēm, kas tiek piegādātas," saka ekonomists.

Ekonomists gan arī atzīmē, ka sankcijas labvēlīgi varētu ietekmēt lauksaimniecības nozari, jo Latvija ir salīdzinoši liels graudu ražotājs un eksportētājs, kāda ir arī Krievija. "Sakarā ar to, ka esam diezgan lieli ražotāji un eksportētāji, tas varētu būt pozitīvi," saka G. Bērziņš.

Sākums

Pagājušajā nedēļā mūžībā 53 gadu vecumā devās latviešu aktrise un politiķe Inese Laizāne. Diagnozi - izkaisītā jeb multiplā skleroze - ārsti Inesei bija noteikuši jau pirms 20 gadiem, vēstīts Santas Sergejevas materiālā "Harijs Petrockis: "Diemžēl brīnums nenotika"" izdevumā "Kas Jauns".