"Detektīvu darbs"; kāpēc Viņķele metas aizstāvēt epidemiologus?

© Oksana Džadana/F64

Bijusī veselības ministre Ilze Viņķele mikroblogošanas vietnē Twitter aizstāvējusi epidemiologu darbu pandēmijas laikā.

Viņķele norāda uz frāzi, ar ko saskārusies par epidemiologu darbu, kurā pausts, ka "epidemiologs taču nav ārsts, kāda no viņa jēga".

"Iesaku palasīt par to, kā atklāja HIV&AIDS. Gadījumu sēriju pētījumi, kas ļāva savilkt kopā netipiskas slimību izpausmes, ieraudzīt sakarības. Detektīvu darbs. Nozīmīgs pandēmiju apkarošanā," pauž I. Viņķele.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijā atklāta jauna Covid-19 slimību izraisošā vīrusa "delta" paveida apakšmutācija, taču izskanējusī informācija, ka tā var izplatīties ātrāk vai plašāk, patlaban ir tikai pieņēmums.

Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs arī skaidroja, ka Latvijai šobrīd ir kapacitāte un spēja identificēt apakšmutācijas "delta" variantā. "Ir speciālistu grupa, kura katru nedēļu analizē iegūtos rezultātus. Pie mums ir konstatētas vairākas apakšmutācijas, bet pagaidām mēs neredzam, ka kāda no šīm apakšmutācijām būtu izplatīta vairāk," atzīmēja Perevoščikovs, piebilstot, ka šī ekspertu grupa gaidāmajā sēdē šonedēļ noteikti pievērsīs papildu uzmanību attiecīgajam ziņojumam par šo jauno apakšmutāciju.

Kā ziņo britu raidsabiedrība BBC, Lielbritānijā atklāta jauna "delta" paveida mutācija "AY.4.2", taču šobrīd vēl tiek veikti testi, lai saprastu, cik lielus draudus tā varētu radīt.