Vakcinēties vai nē, tāds ir jautājums

© imago images/photosteinmaurer.com/Scanpix

Šonedēļ Lielbritānija sāka vakcinācijas programmu pret Covid-19. Arī pēc kāda laika pienāks Latvijas kārta, kad būs, iespējams, vakcinēties pret koronavīrusu.

Sabiedrībā valda ļoti asas diskusijas par vakcinēšanos. Lielākoties viedokļi dalās divās daļās. Vieni, kas ir ļoti apsveicami, uzskata, ka ir nepieciešama vakcīna, lai ierobežotu un apstādinātu vīrusa izplatīšanos. Tomēr skumjākais ir tas, ka daļai cilvēku ir pavisam atšķirīgs viedoklis.

Sabiedrībā ļoti daudz cilvēku paļaujas un piekrīt dažādiem apšaubāmiem viedokļiem. Vakcīnas noliedzēji aktīvi strādā pie tā, lai pievērstu uzmanību un paustu dažādus pārsteidzošus "faktus" par to, ka vakcinēšanās ir ļoti slikta. Izskan ļoti daudz absurdu viedokļu, sākot no tā, ka vakcinēšanās laikā mēs tiksim čipēti un mūs tagad varēs izsekot, līdz tam, ka šādā veidā tieši var inficēties ar vīrusu.

Par pārsteigumu daudzi arī tic šādām viltus ziņām, kas klejo apkārt sociālajos medijos. Šāda vakcīnu noliedzēju grupa ar ļoti iedarbīgiem veidiem cenšas pārliecināt to sabiedrības daļu, kuras viedokli ir viegli ietekmēt un kuri nav tik pārliecināti. Vēl nesen aktīvists Valentīns Jeremejevs savus "pārliecinošos" izteikumus balstīja un pamatoja uz RAKUS feldšeres itkā piedzīvoto. Lai arī ir saprotams, ka tā ir viltus informācija, tomēr daļa sabiedrības akli tam tic. Pašlaik aktīvists un feldšere atrodas apcietinājumā par viltus ziņu izplatīšanu.

Manuprāt, ļoti svarīga īpašība, kurai ir jāpiemīt mūsdienu cilvēkam, ir kritiskā domāšana. Ir jāspēj kritiski izvērtēt visu to informāciju, ar kuru mums nākas sastapties ikdienā. Šī Covid-19 situācija ir ļoti nopietna un brīdi, kad tālumā ir redzams mazs gaismas stars, kas palīdzēs mums ātrāk pārvarēt šo pandēmiju, nav vietas meliem un viltus ziņām.

Tas, ka sabiedrībā valda liela sašķeltība un savā ziņā liels informācijas trūkums, pierādījās nesen veiktajā aptaujā. Aptaujas ļoti labi atspoguļoja to, ka, lai gan jau tā visu laiku tiek runāts par Covid-19, tā nopietnību, vakcīnu nepieciešamību, ir vajadzīgs runāt vēl vairāk par to. Pieejamās aptaujas dati liecina, ja uz šo brīdi būtu pieejama Covid-19 vakcīna Latvijā, tad tikai 47% iedzīvotāju būtu gatavi vakcinēties. Gandrīz puse no respondentiem, 40%, atzina, ka to nedarītu.

Šis lielais procentu skaits, kuri nebūtu gatavi vakcinēties ir pārsteidzošs. Katram ir savi iemesli un pamatojums tam, taču ir svarīgi aizdomāties par to, kāpēc vispār šī vakcīna tika radīta. Covid-19 ir ļoti lipīga slimība, kas izplatās lielā ātrumā un katru dienu inficējās ļoti daudz cilvēku.

Es esmu par vakcīnām un brīdī, kad tas būs iespējams, arī es grasos to darīt. Runa jau nav tikai par mani un manu veselību, bet arī par manu tuvāko cilvēku dzīvībām.

Vai vakcinēšanai būt jābūt obligātai? Šis, protams, ir diskutabls jautājums, nevienu pret paša gribu nevar piespiest vakcinēties vai darīt ko citu. Tomēr ir svarīgi atcerēties, kāpēc tika izveidota šī vakcīna. Jo vairāk cilvēku vakcinēsies, jo ātrāk izdosies ierobežot slimības izplatību.

Domāsim kritiski, izvērtēsim visu pieejamo informāciju, kas izskan sociālajos medijos un domāsim plašāk. Jādomā plašāk ne tikai par sevi, bet arī par saviem līdzcilvēkiem, cik nopietna ir šī situācija. Ja mēs varam darīt kaut ko tās labā, tad, manuprāt, tas ir tikai loģiski, ka ir jārīkojas.

Svarīgākais