Kāpēc frizieri ir priviliģētāki par citiem skaistumkopšanas speciālistiem?

© AP/Scanpix

Ārkārtas situācijas ierobežojumi mūs ikkatru lielākā vai mazākā mērā ietekmē. Dažādu aktivitāšu, pasākumu, veikalu darbība tiek ierobežota vai pavisam nenotiek. Kādu tas tiešām maz ietekmē un ikdiena, iespējams, īpaši nav mainījusies, taču citiem nākas saskarties ar ļoti lielām grūtībām. Visskarbāk nākas ar noteikumiem sadzīvot tiem cilvēkiem, kuru profesionālā darbība un darbs tiek apturēts.

Tieši šodien skaistumkopšanas speciālisti devās pie Saeimas, lai piketētu pret to, ka viņu profesionālā darbība tiek apturēta. Šos cilvēkus ārkārtas situācijas ierobežojumi ietekmē ļoti smagi. Par spīti tam, ka skaistumkopšanas speciālistiem ir aizliegts strādāt un apkalpot klientus, frizieri ir priviliģētākā statusā un savu darbu var turpināt.

Pamatojums visam tam ir tāds, ka citi skaistumkopšanas speciālisti, salīdzinājumā ar frizieriem, nespēs nodrošināt drošu vidi klientam. Jau sākotnēji tas man radīja izbrīnu, kāpēc tieši kas šāds ir izdomāts. Matus mēs drīkstam iet sakopt, taču doties pie manikīra vai uz dažādām sejas procedūrām mēs nevaram.

Mēs visi, taču esam vienlīdzīgi, vai ne? Vismaz vienmēr tiek akcentēts, tas, ka ir jāvalda vienlīdzībai, visiem ir jāsniedz vienādas iespējas. Tomēr šajā situācijā, ar šiem noteikumiem parādās tas, ka salīdzinot vienā nozarē strādājošos, kāds ir priviliģētāks par otru.

Saprotu, ka, iespējams, dodoties uz skaistumkopšanas saloniem drošības pasākumus ir grūtāk ieviest. Tomēr, cik pati esmu bijusi šādos salonos, tad vienmēr tiek piedāvāti gan dezinfekcijas līdzekļi, gan meistars strādā ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem. Protams, piemēram, veicot manikīru vai sejas procedūru, skaistumkopšanas speciālistis atrodas tev tuvu, tomēr veicot visus piesardzības pasākumus ir iespējams, nodrošināt drošību.

Interesanti ir tas, ka neilgi pēc tam, kad valdība pieņēma lēmumu ierorobežot lielāko daļu skaistumkopšanas speciālistu darbību, sākās diskusijas par to, ka daudzi speciālisti strādās slepus. Pat Saeimas sēdē deputāti sprieda, ka daudzi speciālisti varētu darboties pa kluso, "noejot pagrīdē". Šādā situācijā tas būtu neizdevīgi visiem "spēlētājiem" gan valstij, kas noprotams šajā brīdī nesaņem nodokļos maksātās summas, gan pašiem speciālistiem, kuri par šādām neatļautām darbībām var saņemt sodus.

Tomēr, protams, ir speciālisti, kuri šādi riskē un turpina savu darbību pa kluso. No vienas puses, tas ir saprotams, arī viņi vēlas pelnīt iztiku, lai nodrošinātu savu ģimeni. Ir labi, ja tu neesi vienīgais pelnītājs ģimenē, bet ja situācija ir skaudra un tā ir, tad ir jādomā dažādi veidi, kā izdzīvot.

Man liekas, ka pastāv tikai divi risinājumi, kā šo situāciju padarīt godīgu pret visiem. Viens no varinatiem būtu, ka valdība veic grozījumus pašreizējos ierobežojumos un atļauj visiem skaistumkopšanas speciālistiem strādāt. Otrs, kas, manuprāt, būtu ļoti skaudrs, bet godīgs pret citiem, ka arī frizieri, līdzīgi kā pārejie nozarē strādājošie, nevarētu darboties un pelnīt sev iztiku.

Svarīgākais