Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Manikīra un pedikīra meistari piketā pieprasa atļauju atsākt darbu

© F64, Kaspars Krafts

Manikīra un pedikīra meistari šodien no plkst.9 līdz 10 pie Saeimas ēkas Rīgā piketā pieprasīja atļauju atsākt darbu, kas aizliegts ārkārtējās situācijas laikā, informēja piketa organizatore Anastasija Rozonova.

Skaistumkopšanas nozares pārstāvji vēloties pierādīt, ka var nodrošināt drošu vidi klientam un meistaram manikīra un pedikīra procedūras laikā.

"Lai to nodrošinātu, mums ir viss nepieciešamais - sejas maskas, cimdi, atdalošie ekrāni, pietiekamā platība, kā arī visu instrumentu un virsmu dezinfekcija. Lūgsim atļaut mums atsākt darbu, izpildot un ievērojot visus drošības pasākumus," piketa mērķus ieskicēja Rozonova.

Nozares pārstāvji piketā gribot pastāstīt, kā visas drošības prasības pakalpojuma sniegšanas laikā tiek nodrošināti. Plānots, ka pasākumā piedalīsies ap 50 cilvēku.

Rīgas domē apliecināja, ka piketa norise ir saskaņota. Arī domē pieteiktais pasākuma dalībnieku skaits ir 50.

Ņemot vērā ārkārtas stāvokļa negatīvo ietekmi un krasu situācijas pasliktināšanos skaistumkopšanas pakalpojumu nozarē, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija (LSSA), Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA) un Tūrisma un skaistumkopšanas NEP skaistumkopšanas sektora apakšpadome (TS NEP) aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un veselības ministri Ilzi Viņķeli steidzamības kārtā sēsties pie sarunu galda ar nozari, tādā veidā izrādot cieņu un empātiju pret nozarē strādājošajiem un meklējot risinājumus nozares krīzei.

Nozares pārstāvji vērš uzmanību, ka skaistumkopšanas speciālistiem nav iespējams veikt darba pienākumus attālināti. Tas nozīmē pilnīgu profesionālās darbības pārtraukšanu, kas attiecīgi neparedz iespēju gūt ikdienas ienākumus.

Ņemot vērā, ka liela daļa skaistumkopšanas pakalpojumu nozarē kā nodokļu maksāšanas veidu ir izvēlējušies patentmaksu vai saimnieciskās darbības veicējs - pašnodarbinātais, nav iespēja izmantot apmaksātus atvaļinājumus, slimības lapas un iegūt citus atvieglojumus, kas šobrīd būtu iespējami ārkārtas stāvokļa laikā. Turklāt nozarē strādājošie nekādā mērā netika brīdināti, ka divu dienu laikā paliks bez jebkādas iespējas iegūt ikdienai nepieciešamos iztikas līdzekļus

Nozari pārstāvošās asociācijas uzsver, ka nozarē pastāv risks vēl vairāk attīstīties nelegālajiem un nereģistrētajiem skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, jo šobrīd reģistrētie speciālisti, nespēs segt izdevumus, kas saistīti ar uzņēmējdarbības uzturēšanu (telpu īre, komunālie maksājumi, utt.).

Pieņemtais lēmums slēgt skaistumkopšanas nozari radīs situāciju valstī, kad pakalpojumi tiks sniegti nekontrolēti, nereģistrētās praksēs, nepiemērotos apstākļos un radīs arī situāciju izplatīties neizsekojamiem inficēšanās ar “COVID - 19” gadījumiem, kā arī jebkādu citu infekciju uzliesmojumam valstī, kā piemēram C hepatītam, HIV vīrusam un citām smagām un neatgriezeniskām veselības problēmām.

Jau ziņots, ka valdība nolēma uz ārkārtējās situācijas laiku aizliegt skaistumkopšanas, pīrsinga un tetovēšanas pakalpojumus, izņemot friziera pakalpojumus. Friziera pakalpojumu sniedzējam uzlikts pienākums nodrošināt, ka pakalpojumi tiek sniegt tikai pēc iepriekšēja pieraksta, vienam apmeklētājam ir paredzēti vismaz desmit kvadrātmetri no apmeklētājiem pieejamās telpu platības.