Kāpēc Latvijas iedzīvotāji ignorē ziņas par koronavīrusu?

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Latvijā ar katru dienu pieaug cilvēku skaits, kas inficēti ar koronavīrusu. Ministrijas izplata paziņojumus, kā sevi un citus pasargāt no vīrusa un kā nepieļaut tā vēl lielāku izplatību Latvijā. Situācija ir nopietna, taču joprojām atrodas cilvēki, kuri pret visiem šiem piesardzības pasākumiem izturas vieglprātīgi.

Nesen vēstījām, ka sociālajos tīklos cilvēki pauda satraukumu par koronavīrusa iespējamo izplatīšanos kādā Rīgas skolā, kurā audzēkņa mātei analīzes apstiprinājušas vīrusu. Bērns atrodoties karantīnā.

Kāda sieviete sociālajā tīklā Facebook rakstīja:

"Klases vecāku čatā saņēmu ziņu, ka no skolas vakar aizvests skolēns, kura mammai apstiprināts COVID-19 (sestdien atgriezusies no IT). Skolēns ievietots karantīnā, klasesbiedriem atliek tikai gaidīt un minēt. Tieši tik bezatbildīga rīcība veicina strauju vīrusa izplatīšanos."

Rodas jautājums, kāpēc sieviete rīkojās tik bezatbildīgi? Vai tiešām viņa nebija saskārusies ar informāciju medijos par to, kā mēs, parastie cilvēki, varam nepieļaut vīrusa izplatību?

Protams, ne citiem viņu tagad tiesāt, bet rodas jautājums kopumā - cik atbildīgi mēs, Latvijas iedzīvotāji, izturamies pret to, lai nepieļautu vīrusa izplatīšanos mūsu valstī? Tiešām lielākā daļa tikai izlasa ziņu internetā, nospiež krustiņu un turpina dzīvot, it kā apkārt nekas nenotiktu?

Manuprāt, mums katram tomēr būtu jāaizdomājas, ko mēs varam darīt situācijā, lai palīdzētu ierobežot koronavīrusa izplatību.

Mums ir jāseko informācijai, kuru izplata atbildīgās institūcijas, jāieklausās tajā un jāņem vērā, attiecinot uz sevi (ko tieši es varu darīt, lai palīdzētu). Šis laikam ir tas gadījums, kad tiešām derētu ieklausīties, ko saka valsts vara (piemēram, Ārvalstu un Veselības ministrija), jo, cik lielā mērā mēs nekritizētu valsts varu par tās pieņemtajiem lēmumiem, šis laikam tiešām ir gadījums, kad valsts zina labāk par mums.