Bijušais Bruknas iemītnieks: Bērniem ziemā bija jālec upē

© F64

2.lapa

Vladislavs Proškins/F64

Ģirts stāsta, ka laikā, kad dzīvojis Bruknā, tur uzturējušies vidēji 10 bērni. Viņaprāt, vecumā no astoņu gadu vecuma. Viņus raksturojot, saka - normāli puikas, dzīvē gājuši caur uguni un ūdeni. Par to, ka viņa laikā tur sastaptie bērni būtu atkarīgie vai noziedznieki, ar kuriem nevar citādāk, kā ar brutalitāti, Ģirts noliedz. No rītiem, īpaši ziemā, zēni raudājuši, jo negribējuši lēkt upē, kas bijis jādara visiem bez izņēmuma.

"To tu redzi katru rītu, ka viņš ir pārbijies. Nabags nāk pa taku, pa puteni, pa to slapjdraņķi, pa dubļiem velkas uz upi tas knēvelis.

Nu, protams, ka viņa ir žēl. Viņš taču nav nekāds desantnieks bijušais," saka Ģirts.

Viens no soda veidiem bijis arī gavēnis. Ne vien tas, kas visiem obligāti trešdienās ar maizi, ūdeni, ievārījumu un medu, bet, vienam kopienas loceklim pārkāpjot noteikumus - tikai maize un ūdens visu dienu visiem pārējiem, arī bērniem. Un arī fiziski smags darbs, garas darba stundas arī bērniem un pusaudžiem.

"Teiksim, ja bērns tagad atnāk no skolas un viņam pēc tam līdz 12 naktī jāstrādā - malka, piemēram, lielie bluķi jānes uz kurtuvi... Man liekas, ka tas ir necilvēcīgi," uzsver Ģirts.

Sods bijis arī regulāra kaunināšana un lamāšana. Un nereti pusaudžu kaunināšanu pavadījusi arī skaļa pliķēšana pa pakausi.

"Paņem tevi baznīcā priekšā. Sākumā jau nostrostē, cik tu esi slikts - tas bērns konkrēti. Un - tu jau tāds pats kā tavi vecāki un tāds pats draņķis izaugsi.

Kaut kādā šitādā garā apmēram. Vēl plus tie vecāki, cik viņi ir debīli, kā viņi tevi nemāk audzināt. Un nu tādā garā," atceras Ģirts.

Iepriekš plašu rezonansi sabiedrībā izsauca informācija, ka biedrībā "Kalna svētību kopiena", kas izveidota Bruknas muižā, VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Pirmā pārbaude Bruknā notika 5.augustā, kad runāts ar bērniem un konstatēti pirmie iespējamie bērnu tiesību pārkāpumi. Pēc laika veikta atkārtota nepieteikta pārbaude, kas nav devusi pārliecību, ka pārkāpumi būtu novērsti.

Ņemot vērā VBTAI iesniegumu par pārbaudēs Bruknas muižā izvietotajā Kalna svētību kopienā konstatēto, policija sākusi resorisko pārbaudi.

Avots

Svarīgākais