Latviešu šefpavārs Ingmārs Ladigs sociālajā tīklā Facebook publicējis smalkus aprēķinus, parādot, kāda ir restorāna pasūtītās frikadeļu zupas pašizmaksa.
"Nepārtraukti virmo diskusijas par restorānu nozari, kāds nostājās restorānu pusē, kāds valsts atbildīgo institūciju pusē. Tiek skaļi paziņots ka kārtējais restorāns bankrotējis un uzsaukts kurš tad būs nākošais?
Pats ikdienā strādāju restorānā un zinu patieso ainu, šeit ar vienkāršas frikadeļu zupas cenas aprēķinu (produkti ir ikdienas, nav ņemti dārgākie, kas ir ar pievienoto vērtību) vēlos parādīt kā veidojas restorāna cena
Protams katra uzņēmēja ziņa ir veidot produkta uzcenojumu, lai segtu visas izmaksas nomaksātu nodokļus un spētu nopelnīt.
1 porcijas pašizmaksas cena 0,827. Pievienojot restorāna uzcenojumu kas iekļauj sevī nodokļus, darbinieku algas un pārējās restorāna uzturēšanas izmaksas nelielas zupas bļodiņas cena minimums ir 5.00 eiro porcija, ja vēlies vēl klāt pašu ceptu maizi, ko restorāns bieži uzsauc un sviestu cenas pašizmaksa paceļas vēl lielāka.
Ja vēlaties baudīt pusdienas restorānā no vairākiem ēdieniem piemēram 3 ēdieniem, zupas, pamatēdiena un deserta tad godīga cena ir 25.00 eiro par maltīti, papildus vēl dzērieni. Tad man jautājums, vai vispār kāds ir gatavs maksāt šādu cenu par pusdienām restorānā, vai tomēr izvēlēsies no iespējamā piedāvājuma 5.50 par pusdienu piedāvājumu un šeit paliek ļoti interesanti no kādām izejvielām ēdiens ir gatavots un kas gatavo šo ēdienu?
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem 4 porcijām 250 gr.(viena neliela bļodiņa)
Kartupeļi 0.400 x 0.40 = 0.16
Burkāni 0.100 x 0.74 = 0.074
Selerijas sakne 0.100 x 0.60 = 0.06
Sīpoli 0.050 x 0.45 = 0.11
Eļļa cepšanai 0.050 x 1.11 = 0.022
Buljons 0.800 x 0.88 = 0.704
Frikadeles gatavas 0.300 x 4.205 = 1.261
Krējums 0.100 x 3.10 = 0.31
Zaļumi 0.010 x 3.50 = 0.035
Summa kopā: 2.736 + 21 % PVN = 3,31
Frikadeļu masa 1 kg
Cūkgaļa malta 1.000 x 4.00 = 4.00
Sīpoli 0.100 x 0.45 = 0.045
Ūdens 0.100
Olas 2 gab. X 0.08 = 0.16
Sagatavošana: gaļu izmaļ caur gaļas mašīnu 2-3 reizes, sajauc ar smalki sagrieztiem apceptiem sīpoliem, olām un garšvielām, pievieno ūdeni, labi izmaisa un veido frikadeles 10 gr. lielumā, vāra buljonā gatavas.
Gatavo frikadeļu iznākums 1.000 kg x 4.205 = 4.205" norāda pavārs.
Kā ziņots, sabiedrībā lielu rezonansi radīja informācija par restorāna "Kinfield" slēgšanu, par ko tā īpašniece informēja sociālajā tīklā "Facebook", norādot, ka iemesls biznesa slēgšanai ir bijusi VID rīcība.