Jūrmalā paveras briesmīga aina; vietējie šokā

Ilustratīvs attēls © Ģirts Ozoliņš/MN

Jūrmalā nelikumīgi izcirsts mežs. Uzraugošās iestādes pārstāvji un jūrmalnieki pārsteigti par nekaunīgo manieri, kā tas izdarīts, vēsta "Bez Tabu".

Par meža teritorijas Jūrmalā, Mellužos, izzāģēšanu, neatstājot teju nevienu koku, sociālajā medija “Facebook” paziņoja jūrmalnieki. Gan ieraksta autors, gan tā komentētāji pauda sašutumu par to, ka mežs “izslaucīts” no kokiem

"Vietējie šokā! Tas notika ļoti ātri. “Pipec”, kā izskatās!"

"Tā ainava pēdējos gados strauji mainās. Neizprotami. Situācija ir tāda, kāda ir. Protams, ir pārsteigums, ieraugot straujas izmaiņas."

Par mežainā īpašuma izzāģēšanu informēta arī Jūrmalas pašvaldība. Vietvarā raidījumam skaidroja, ka pašvaldība informēja Valsts meža dienesta (VMD) Centra virsmežniecības Tukuma mežniecību par, iespējams, patvaļīgu koku ciršanu.

Uzsākts administratīvā pārkāpuma process par koku ciršanu mežā bez meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošos normatīvajos aktos noteiktā apliecinājuma saņemšanas, proti, koki nozāģēti nelikumīgi, raidījumu informēja VMD. Uzraugošā iestāde nu vēršas pret teritorijas īpašnieku SIA “Regacion”; aprēķināts, ka meža videi nodarīti zaudējumi 4836,06 eiro apmērā.

Rinalds Strazdiņš, Valsts meža dienesta Centra virsmežniecības Tukuma mežniecības mežzinis, saka:

"Aptuvenā platība - 0,3 hektāri. Tā ir diezgan liela nekaunība. Tā ir pilsēta. Pilsētā nedrīkst veikt kailcirti, kur nu vēl bez saskaņojuma. Tiek izpostīta pilsētas ainava, līdz nullei: bija mežs, bet piepeši tā vairs nav."

Uzņēmums SIA “Regacion”, kam pieder mežs, būvē dzīvojamās mājas, liecina informācija vietnē “Lursoft”. Firmas vadītājs ir Vladimirs Ņikišins. Tīmeklī atrodama informācija, ka nesen Ņikišins uzbūvējis dzīvokļu ēku elitārā Jūrmalas apkaimē. Mitekļus tur izīrē ārzemniekiem.

Ņikišins norādīja, ka īpašumā, kurā veikta kailcirte, iecerējis būvēt divstāvu namu, kurā dzīvos pats. Viņš norāda, ka norīkojis zāģerus izcirst kokus, kurus nogāzusi vai aizlauzusi nesenā vētra. To atļauts darīt, bet arī šīs darbības bija jāsaskaņo un jāiegūst atļauja. Ņikišins sacīja, ka neprasīja atļauju “savas muļķīgās nezināšanas dēļ”. Taujāts, vai tiešām visus nozāģētos kokus nobeidza vētra, Ņikišins atbildēja apstiprinoši.

Svarīgākais