Veterinārārsti nosauc nāvējošu parazītu, ar ko suns var inficēties ārā

© Ģirts Ozoliņš/MN

Veterinārārsti brīdina suņu īpašniekus par potenciāli nāvējošu infekciju, ar kuru mājdzīvnieks šovasar varētu nejauši saskarties, spēlējoties ārā. Runa ir par plaušu tārpu, kas ļoti bieži sastopams dārzos daudzās valstīs, raksta "Vets4Pets".

Plaušu tārpi ir īsi tārpi, kas dzīvo dzīvnieku sirds kambaros un artērijās, kas savieno sirdi ar plaušām. Suņi var norīt plaušu tārpu vairākos veidos, tostarp pēc gliemeža apēšanas, padzeroties ūdeni no peļķēm vai āra ūdens bļodām.

Parazīti vairojas, dējot olas, no kurām izšķiļas kāpuri. Tie tiek izklepoti no suņa plaušām un norīti. Kāpuri tiek izlaisti vidē ar suņu fekālijām, un tos savāc gliemeži, izraisot cikla atsākšanos.

"Šie radījumi var ne tikai sabojāt jūsu dārza veģetāciju, bet arī pārnēsāt plaušu tārpu - parazītu, kas dzīvo plaušu un sirds asinsvados. Ja plaušu tārps netiek diagnosticēts vai ārstēts, tas var būt nāvējošs, tāpēc nevilcinieties sazināties ar savu veterinārārstu, ja jums ir aizdomas, ka jūsu suns ir nonācis saskarē ar gliemezi vai netīru ūdeni,” kāda eksperta teikto citē "Daily Record".

Daži no galvenajiem simptomiem, ar kuriem suņu īpašniekiem vajadzētu būt uzmanīgiem, ir mājdzīvnieka klepus, nogurums un svara zudums. Ja ir kāda no pazīmēm, dzīvnieks ir jāparāda speciālistam, kā arī jāpārbauda suņa asinis.

Ar parazītu inficēti suņi var nopietni saslimt, un deviņi procenti inficēto mirst.

Lai pasargātu savu mājdzīvnieku no infekcijas, ir nepieciešams regulāri veikt attārpošanu. Lai izvairītos no plaušu tārpu kāpuru izplatīšanās, īpašniekiem ir arī pēc iespējas ātrāk jānovāc mājdzīvnieka izkārnījumi no zemes.

Ieteicams, kad vien iespējams, turēt suņu rotaļlietas telpās un regulāri mainīt ūdeni āra bļodiņās, lai samazinātu mājdzīvnieka saskari ar parazītu.

Svarīgākais