VIDEO. Iespējams, ka šī ir pirmā un pēdējā reize, kad kaut ko tādu jūs redzat

© Kaspars Krafts/f64

Zirgus izjādēm terapijai un izklaidei Latvija'var ieraudzīt visai bieži. Savvukārt zirgu, kurš tāpat kā pirms 100 gadiem Latvijas laukos veic uzticēto darbu - velk arkļu, pļaušanas izkapti un siena grābekli, Latvijā ieraudzīt vairs praktiski nav iespējams.

Zirgu sēta "Klajumi" ir slavena ar saviem zirgiem - šajā vietām mīt gan zirgi, kuri palīdz atveseļoties bērniem, gan izjādēm un pajūgiem piemēroti, gan tādi, kurus ar lepnumu jūdz četrjūgā karalienes ekipāžai filmā "Sisi" par Austrijas karalieni.

Šoreiz zirgu sēta "Klajumi" savā "Facebook" kontā dalījušies ar Lietuvā uzņemtu video, kas izsauc divējādu reakciju. Nofilmēts veids kā divjūgā iejūgti zirgi strādā - pļauj sienu. Šādu ainu diezin vai kur citur redzēsiet.

Zirgu sēta "Klajumi" raksta: "Vigantas Indrašius ar Žemaitukas sķirnes zirgiem. Lietuva. Jūnijs, 2024. Prieks par uzņēmību, drosmi un stiprajiem zirgiem."

Komentētāji sadalījušies divās pretējās frontēs - vieni atbalsta, ka zirgi tiek izmantoti tiem mērķiem, kuru dēļ tie vēsturiski ir ienākuši cilvēku dzīvē, otri uzskata, ka tā ir dzīvnieku mocīšana.

"Kāpēc zirgus mokat?"

"Neatzīstu tādu darbaspēku."

"Skaisti . Bet drīz dzīvnieki vairs netiks izmantoti kā cilvēka darba un pārtikas un izejvielu un izpriecu lopi . Kaut kas paliks , protams . Bet tikai kaut kas . Un ne tā , kā līdz šim ."

"Arī man vecaistēvs tā pļāva pļavas,grāba ar zirga grābekli un ar ratiem veda mājās. Tad tā varēja,jo bija viena vai divas gotiņas,zirgs un kāda aita. Tagad 50 vai 100 lopiem tā nesapļausi. Laiki mainās,bet man kā bērnam tas likās forši. Vēl tagad vecāku mājās stāv gan grābeklis,gan pļaujmašīna."

Kopumā cilvēki video novērtē pozitīvi un uzskata, ka zirgam nekas ļauns nenotiks, jo vilkt smagumus ir zirgu dabiskā nodarbošanās.

Svarīgākais