FOTO: Ezera malā atrasta Latvijā netipiska radība

© Pixabay

Zoologs Vilnis Skuja sociālajā tīklā Facebook ziņo, ka ezera krastā Ādažu novadā atrastas pamatīga krabja mirstīgās atliekas. Šī radība nav mūsu platumu grādu tipiskais iemītnieks. Speciālists domā, ka kāds to ielaidis Latvijas ezerā, bet laika apstākļi bijuši pārāk bargi.

""Pierīgā, Ādažu novadā noticis kāds traģisks negadījums. Ataru ezerā, kādai dzīvai būtnei kļuvis pārāk auksti un siltākus ūdeņus meklējot, tā izlīdusi seklumā, kur to lielu un nedaudz smakojošu, atraduši vietējie. Visiem klātesošajiem par lielu izbrīnu - tas izrādījies krabis.

Var jau būt, ka cilvēks, kas lielo krabi žēlsirdīgi izlaidis ezerā nomirt, kādreiz pastāstīs par to - kā un kāpēc tas noticis, bet visticamāk, ka patiesību nekad neuzzināsim," spriež zoologs, minot dažādus notikušā apstākļus.

"Atliek tikai minēt, ka varbūt kādam skaisti iekārtotā, dārgā jūras akvārijā, dzīvoja neliels krabītis. Dzīvoja un auga, līdz izauga tik liels, ka akvārijs tam sāka palikt par mazu un īpašnieks no tā atbrīvojās, kā viņam pašam šķita, humānā veidā, izlaižot vēzi ezerā… Varbūt saimnieks apņēma sievu un tai ļoti nepatika krabji, bet varbūt, ka kāds pūšļotājs krabja īpašniekam pateica, ka krabis mājās ‘pievelk’ vēzi un ar to ir cilvēkam bīstams? Tāpat pavisam nav izslēgts, ka kāds dzīvu krabi gatavojās apēst un restorāna aizvēršana, kovid-19 dēļ, izjauca šo nodomu…. Šādā stilā turpinot materiāla pietiktu ne vienai vien grāmatai vai filmai, bet, lai nu kā tur arī nebūtu, iesmirdis krabis ir atrasts Ataru ezera krastā."

Latvijā sastopamas 2 krabju sugas: piekrastes peldkrabis un reizēm arī invazīvais Ķīnas cimdiņkrabis.

Svarīgākais