Mūsdienās gaļas izvēle veikalos ir vienkārši milzīga, un ikviens var izvēlēties visu, ko sirds kāro. Taču izrādās, ka ir viens gaļas veids, kura patēriņš, pretēji izplatītajam uzskatam, var izraisīt nopietnas veselības problēmas.
Runa ir par vistas gaļu, kas jau sen tiek uzskatīta par veselīgu alternatīvu cūkgaļai un liellopu gaļai, slavēta par augsto olbaltumvielu saturu un zemo tauku saturu.
Tomēr vēža pētnieki nesen atklāja, ka pat nelielas vistas porcijas var palielināt vēža risku.
Eksperti nonāca pie šāda secinājuma pēc deviņpadsmit gadus ilga pētījuma, kurā piedalījās gandrīz 5000 cilvēku, kuru uzturs daudzu gadu garumā tika rūpīgi analizēts.
Pētnieki galu galā atklāja, ka tiem, kas nedēļā apēda vairāk nekā 300 gramus mājputnu gaļas, bija par 27% lielāks risks nomirt no vēža, salīdzinot ar tiem, kas ierobežoja sevi līdz 100 gramiem.
Pēc zinātnieku domām, tas ir saistīts ar vairākiem faktoriem: pesticīdu un hormonālo piedevu klātbūtni gaļā, kā arī patērētāju ieradumu pārcept vistu, kas noved pie mutagēnu attīstības.