Ārsti izdod brīdinājumu par "nepareizu" D vitamīna formu

© Depositphotos

Eksperti brīdina, ka populāra D vitamīna forma var samazināt tā līmeni organismā.

Laikraksts “The Daily Mail” ziņo, ka jauns pētījums ir radījis bažas uztura speciālistu vidū: miljoniem cilvēku, kuri lieto D vitamīnu kā uztura bagātinātāju, var ne tikai neuzlabot savu veselību, bet pat samazināt šī svarīgā vitamīna līmeni.

Sūrijas Universitātes zinātnieki ir atklājuši, ka D2 vitamīna piedevas, kas bieži atrodamas bagātinātos pārtikas produktos un tiek uzskatītas par pieejamākām, var samazināt D3 vitamīna līmeni - D3 vitamīna formu, ko organisms sintezē saules iedarbības rezultātā un kas atrodama dzīvnieku izcelsmes produktos (zivīs, olu dzeltenumos un aknās).

D3 vitamīns ir vislabāk absorbējamais vitamīns, un tam ir galvenā loma spēcīgu kaulu, zobu un imunitātes uzturēšanā. Tā deficīts palielina osteoporozes un citu kalcija traucējumu risku.

Pētījuma galvenā autore Dr. Emīlija Brauna paskaidroja: “Mēs atklājām, ka D2 vitamīns var samazināt D3 vitamīna līmeni organismā. Šī ir iepriekš nezināma ietekme. Mūsu atklājumi liecina, ka lielākajai daļai cilvēku D3 vitamīna piedevas var būt labvēlīgākas nekā D2.”

Pētījums, kas publicēts žurnālā “Nutrition Reviews”, ir balstīts uz randomizētu klīnisko pētījumu datu analīzi. Dalībniekiem, kas lietoja D2 vitamīnu, bija zemāks D3 vitamīna līmenis salīdzinājumā ar kontroles grupām.