Divi pārtikas produkti, kas apdraud jūsu smadzenes

© Depositphotos

Jaunā plašā 15 gadus ilgā pētījumā atklāts, ka pārmērīga gaļas un saldinātu bezalkoholisko dzērienu lietošana paātrina demences un citu hronisku slimību attīstību.

Laikraksts “Daily Mail” ziņo, ka zinātnieki novēroja gandrīz 2500 vecāka gadagājuma pieaugušos un atklāja, ka tiem, kuriem bija visneveselīgākie uztura paradumi - liels sarkanās un pārstrādātās gaļas, piemēram, bekona un burgeru, kā arī gāzēto dzērienu patēriņš -, smadzeņu un sirds slimības attīstījās ātrāk nekā viņu vienaudžiem.

Tikmēr cilvēkiem, kuri ievēroja Vidusjūras diētu, kas bagāta ar dārzeņiem, augļiem, pilngraudiem, riekstiem, pākšaugiem un veselīgiem taukiem, bija ievērojami mazāka iespēja saslimt ar hroniskām slimībām.

Tiek atzīmēts, ka uzturam gandrīz nebija nekādas ietekmes uz ar vecumu saistītām locītavu problēmām, piemēram, artrītu.

Pētījums tika publicēts žurnālā “Nature Ageing” un tika veikts kā daļa no Zviedrijas Nacionālā pētījuma par novecošanu un vecāka gadagājuma cilvēku aprūpi (SNAC-K). Dalībnieku vidējais vecums pētījuma sākumā bija 71 gads, un nedaudz vairāk par pusi bija sievietes.

Dalībnieki tika novēroti līdz pat 15 gadiem, un viņu uztura kvalitāte tika novērtēta, izmantojot regulāras anketas. Pētnieki nespieda dalībniekus ievērot noteiktas diētas, bet gan analizēja viņu ierastos ēšanas paradumus un salīdzināja tos ar atzītiem veselīga uztura modeļiem.

Vidusjūras diēta, kas ir tradicionāla Dienvideiropā, ietver dārzeņus, augļus, pilngraudu produktus, pākšaugus, riekstus, zivis un olīveļļu, ar minimālu sarkanās gaļas un pārstrādātu pārtikas produktu daudzumu.

MIND diēta, kuras mērķis ir aizsargāt smadzenes, apvieno Vidusjūras diētas elementus ar DASH pieeju, kas paredzēta asinsspiediena pazemināšanai, samazinot sāls daudzumu.

MIND diēta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) ir īpaši izstrādāts ēšanas plāns, kas apvieno Vidusjūras diētas un DASH diētas (Dietary Approaches to Stop Hypertension) elementus ar mērķi aizsargāt smadzenes un samazināt demences risku.


1. Galvenie pārtikas produkti (ieteicams ēst bieži)


Zaļie lapu dārzeņi: spināti, lapu kāposti, salāti

Citi dārzeņi: brokoļi, burkāni, tomāti

Rieksti: mandeles, valrieksti, lazdu rieksti

Ogas: mellenes, zemenes (īpaši mellenes)

Pākšaugi: pupiņas, lēcas, zirņi

Pilngraudi: auzu pārslas, pilngraudu maize, brūnie rīsi

Zivis: īpaši treknas, bagātas ar omega-3

Mājputnu gaļa: vista, tītars

Olīveļļa kā galvenais tauku avots

Vīns (pēc izvēles): mērenībā, parasti 1 glāze dienā

2. Pārtikas produkti, no kuriem jāizvairās vai jāierobežo


Sarkanā gaļa

Pārstrādāta gaļa: desiņas, bekons

Cukuroti dzērieni

Saldumi un deserti

Sviests un margarīns (lielos daudzumos)

Cepti un ātrās ēdināšanas produkti

Galvenā ideja: šāda uztura mērķis ir saglabāt kognitīvās funkcijas, uzlabot atmiņu un palēnināt smadzeņu novecošanās procesu.

Zinātnieki uzsver, ka, izvairoties no pārmērīgas sarkanās un pārstrādātās gaļas, kā arī gāzēto dzērienu lietošanas, var ievērojami samazināt sirds un asinsvadu slimību un demences risku.